İstanbul
Parçalı bulutlu
9°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ortadoğu Gazetesi DÜNYA İHA saldırıları petrol tesislerini vurdu: Kuveyt’te rafinerileri durdurdu

İHA saldırıları petrol tesislerini vurdu: Kuveyt’te rafinerileri durdurdu

İran saldırıları sonrası Kuveyt’te iki büyük rafineri durduruldu. Enerji arzı riske girerken petrol fiyatları yükselişe geçti.

İran saldırıları, Körfez bölgesindeki enerji altyapısını doğrudan etkileyen yeni bir gelişmeyle gündeme geldi. Kuveyt Petrol Şirketi (KPC), İran’ın gerçekleştirdiği saldırılar sonucunda ülkenin en büyük iki rafinerisi olan Mina Abdullah ve Mina Al-Ahmadi’de üretimin geçici olarak durdurulduğunu açıkladı.

Yetkililer, saldırıların ardından tesislerde ciddi hasar oluştuğunu ve durumun detaylı şekilde incelendiğini bildirdi. Bu gelişme, bölgedeki enerji güvenliği açısından önemli bir risk olarak değerlendiriliyor.

İran saldırıları sonrası iki büyük rafineri devre dışı

İran saldırıları sonrası faaliyetleri durdurulan rafineriler, Kuveyt’in petrol üretim ve ihracat zincirinde kritik rol oynuyor.

Rafinerilerin kapasitesi şu şekilde:

Mina Abdullah: günlük yaklaşık 346 bin varil,

Mina Al-Ahmadi: günlük yaklaşık 454 bin varil,

Toplamda yüz binlerce varillik işleme kapasitesine sahip bu tesislerin devre dışı kalması, küresel petrol arzını etkileyebilecek bir gelişme olarak öne çıkıyor.

İHA saldırıları sonrası yangın çıktı

Wall Street Journal’da yer alan bilgilere göre, rafineriler insansız hava araçlarıyla (İHA) gerçekleştirilen saldırıların ardından devre dışı kaldı. Saldırı sırasında bazı ünitelerde yangın çıktığı, ancak acil müdahale ekiplerinin alevleri kontrol altına aldığı belirtildi.

Hasarın boyutuna ilişkin incelemelerin sürdüğü ve tesislerin ne zaman yeniden faaliyete geçeceğinin henüz netleşmediği ifade edildi.

İran saldırıları yalnızca Kuveyt ile sınırlı kalmadı. Bölgedeki gerilimin artmasıyla birlikte Katar, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki enerji tesislerinin de hedef alındığı bildirildi.

Petrol fiyatları yükselişe geçti

İran saldırıları sonrası Kuveyt’te rafinerilerin durması, küresel enerji piyasalarında da etkisini gösterdi. Üretimde yaşanan kesinti ve arz riskleri nedeniyle petrol fiyatlarında sert yükselişler yaşandığı belirtildi.

Uzmanlar, enerji arzındaki bu tür kesintilerin devam etmesi halinde piyasalardaki dalgalanmanın artabileceğine dikkat çekiyor.

Saldırılar öncesinde Kuveyt’teki rafinerilerin kapasitenin yaklaşık yarısıyla faaliyet gösterdiği bilgisi de dikkat çekti. Bu durum, mevcut kesintinin etkisinin daha da büyüyebileceğine işaret ediyor.