Kanada Montreal'de iki Müslüman öğretmene 'Okul Kurulları' tarafından 'ya başınızı açın ya da işe gelmeyin' dayatmasında bulunuldu.

İki kadın da başlarını açmayı reddetti. Bunun üzerine işsiz kaldılar ve yeni başlayan yeni eğitim-öğretim yılında öğretmenlik yapamayacaklar.

ÖZEL OKULLARDA ÖĞRETMENLİK YAPABİLİRLER

Quebec genelinde öğretmen açığı olduğundan, kanundan dolayı işsiz kalan öğretmenlerin söz konusu dayatmanın olmadığı özel okullarda öğretmenlik yapabilecekleri belirtildi.

"KANUNA UYMAYANLAR CEZALANDIRILIR"

Gelişmeler üzerine Quebec Eyaleti Eğitim Bakanı Jean-François Roberge açıklama yaptı. Yaptığı açıklamada bunun bir sürpriz olmadığını söyleyerek, "Kanun kanundur ve bunu uygulayacağız. Her okul kurulunun kanunu uygulama yükümlülüğü var. Kanuna uymayanlar cezalandırılabilir. Cezaya maruz kalmak istemeyenler için ise başını açıp işini yapma seçeneği var." dedi.

MESAİ SAATLERİ BOYUNCA YASAK

Kanada tarihinin en tartışmalı tasarısı olarak nitelendirilen "Bill-21" sayılı dini sembollerin kullanımını yasaklayan kanun, Quebec Eyalet Meclisinde geçen haziran ayında 35 hayır oyuna karşı 73 oyla kabul edilmişti. Kanunla beraber mesai saatleri boyunca Müslümansa başörtüsü veya peçe, Yahudi ise kipa, Hıristiyan ise boynunda haç ve diğer dinlere mensuplarsa dinlerine ait sembolleri kullanmak yasaklandı.

İPTALİ İÇİN DAVA AÇILDI

Kanuna tepki gösteren Kanada Müslümanları Ulusal Konseyi (NCCM), kanunun iptali için Quebec Yüksek Mahkemesi’ne başvurdu. Kanunun iptali talebiyle açılan davada, mahkeme süreci devam ediyor.

Editör: Haber Merkezi