İran Devrim Muhafızları Ordusu Sözcüsü Tuğgeneral Hüseyin Muhibbi, Hürmüz Boğazı'ndaki gelişmelere ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Muhibbi, İran'ın stratejisinin ABD, Tahran'ın şartlarını kabul edene kadar boğaz üzerindeki kontrolü sürdürmek olduğunu söyledi.
İran devlet televizyonuna konuşan Muhibbi, Hürmüz Boğazı'nın ülkesinin güvenlik ve stratejik politikalarındaki konumunu değerlendirdi.
"BOĞAZI KONTROL ALTINDA TUTACAĞIZ"
Hürmüz Boğazı'nın İran açısından artık yalnızca bir su yolu olarak değerlendirilmediğini belirten Muhibbi, bölgenin aynı zamanda bir çatışma alanı haline geldiğini ifade etti.
İran'ın izleyeceği stratejiye ilişkin konuşan Muhibbi, ABD'nin İran tarafından öne sürülen şartları kabul etmesine kadar Hürmüz Boğazı üzerindeki kontrolün devam edeceğini bildirdi.
TAHRAN'DAN ABD'YE ŞARTLAR
İran yönetimi daha önce de Hürmüz Boğazı'nın yeniden açılmasını ABD'nin atacağı bazı adımlara bağlamıştı.
İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi, boğazın açılabilmesi için ABD'nin İslamabad Mutabakat Zaptı'na ilişkin ihlallerinin telafi edilmesi dahil olmak üzere İran'ın diğer şartlarının da yerine getirilmesi gerektiğini açıklamıştı.
Tahran yönetiminin açıklamaları, Hürmüz Boğazı'nın geleceğine ilişkin sürecin ABD ile yaşanan anlaşmazlıkların çözümüne bağlı olacağını ortaya koyuyor.
