İran ile ABD arasında bir süredir devam eden dolaylı görüşmelerde yeni bir gelişme yaşandı. İran basınında yer alan haberlere göre Tahran yönetimi, Lübnan ve Gazze'deki gelişmeleri gerekçe göstererek Washington ile yürütülen temasları askıya aldı.
İran ile ABD arasında devam eden diplomatik temaslar, Orta Doğu'da yaşanan son gelişmelerin ardından yeni bir döneme girdi. İran'ın yarı resmi haber ajansı Tasnim'e dayandırılan haberlere göre, İran müzakere heyeti ABD ile yürütülen mesaj alışverişini durdurma kararı aldı.
Kararın gerekçesi olarak İsrail'in Lübnan ve Gazze'deki askeri operasyonları gösterildi.
"Şartlar yerine gelene kadar görüşme olmayacak"
İran basınında yer alan bilgilere göre, Tahran yönetimi görüşmelerin yeniden başlaması için bazı şartlar öne sürdü.
Haberde, İran tarafının İsrail'in Lübnan ve Gazze'deki saldırılarının durdurulmasını görüşmelerin yeniden başlaması için temel koşul olarak gördüğü aktarıldı.
Tasnim'in haberinde şu ifadeler yer aldı:
"İran'ın müzakere ekibi, Lübnan'daki saldırılar nedeniyle ABD ile mesaj alışverişini durduruyor."
Ayrıca, belirtilen şartların yerine getirilmemesi halinde yeni bir görüşme yapılmayacağı ifade edildi.
Arakçi'den ateşkes açıklaması
İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi de konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Arakçi, bölgede sağlanan ateşkeslerin kapsamına ilişkin açıklamasında, ihlallerin tüm cepheleri etkileyebileceğini savundu.
İranlı Bakan açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
“Ateşkesin herhangi bir cephede ihlali, tüm cephelerde ihlal anlamına gelir. Herhangi bir ihlalin doğuracağı sonuçlardan doğrudan ABD ve İsrail sorumludur.”
