Fransa Merkez Bankası Başkanı François Villeroy de Galhau, artan akaryakıt fiyatlarına karşı yeni devlet destekleri verilmesi yönündeki çağrılara karşı çıktı.
RTL kanalına konuşan Galhau, Fransa’nın kamu maliyesinin oldukça kırılgan bir noktada olduğunu belirterek hükümetin yeni sübvansiyonlar sağlamasının bütçeyi daha da zorlayacağını söyledi.
Galhau açıklamasında, “Hiç paramız kalmadı” ifadelerini kullandı.
“Borç artarsa Fransızlar zarar görür”
Yeni mali desteklerin bütçe açığını büyüteceğini vurgulayan Galhau, şu değerlendirmeyi yaptı:
“Bütçe açıklarını ve borçları artırmak, uzun vadeli faizlerin yükselmesine yol açar. Bu da sonuçta Fransız vatandaşlarını cezalandırır.”
Fransa’nın kamu borcunun GSYH’ye oranı yaklaşık yüzde 111,7 seviyesinde bulunuyor. Bu oran, ülkeyi Avrupa Birliği’nde borç yükü en yüksek ülkelerden biri haline getiriyor.
Yakıt fiyatları 2 euroyu aştı
Orta Doğu’daki savaşın küresel petrol piyasalarında yarattığı dalgalanma sonrası Fransa’da akaryakıtın litre fiyatı 2 euroyu geçti.
Artan fiyatlar nedeniyle muhalefet partileri ve sendikalar hükümetten vergi indirimi, yakıt çeki ve tavan fiyat uygulaması gibi önlemler talep ediyor.
Ancak Merkez Bankası, bu tür adımların yüzde 5 seviyesindeki bütçe açığını daha da büyüteceğini savunuyor.
Almanya’da sürücüler Polonya’ya yöneldi
Enerji fiyatlarındaki artış Almanya’da da dikkat çekici bir tablo ortaya çıkardı.
Yakıt fiyatlarının yükselmesi nedeniyle binlerce Alman sürücü daha ucuz akaryakıt almak için Polonya’ya geçmeye başladı.
Polonya’da yakıt fiyatının Almanya’ya göre yaklaşık 0,47 euro daha ucuz olması nedeniyle sürücüler bir depo yakıtta 20 euroya kadar tasarruf edebiliyor.
Sınır bölgelerinde artan talep nedeniyle bazı Polonya kasabalarında akaryakıt istasyonlarında uzun kuyruklar oluştuğu bildirildi.
