İstanbul
Parçalı bulutlu
11°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Ortadoğu Gazetesi DÜNYA İran sokakları neden durulmuyor? 1979’dan 2026’ya protestoların anatomisi

İran sokakları neden durulmuyor? 1979’dan 2026’ya protestoların anatomisi

Tahran yönetimi, 1979 İslam Devrimi'nden bu yana siyasi baskılar, ekonomik darboğaz ve toplumsal talepler ekseninde şekillenen kitlesel eylemlerle mücadele ediyor. Son olarak 2026 yılının ilk günlerinde ekonomik krizin derinleşmesiyle yeniden alevlenen protestolar ve ülke geneline yayılan grevler, İran'ın yakın tarihindeki toplumsal hareketliliği bir kez daha dünya gündemine taşıdı.

Tahran başta olmak üzere 31 eyaletin çoğunda esnafın kepenk kapatması, geçmişten bugüne biriken toplumsal öfkenin bir yansıması olarak görülüyor. Devrim sonrası ilk büyük kırılma, zorunlu başörtüsü uygulamasına karşı kadınların başlattığı eylemlerle yaşandı. Ancak rejimin sert müdahalesiyle bastırılan bu hareketler, yerini 1999 öğrenci olaylarına ve 2009'da "Yeşil Hareket" olarak bilinen siyasi başkaldırıya bıraktı. Tartışmalı cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrası milyonların "Oyum nerede?" sorusuyla sokağa döküldüğü 2009 olayları, İran siyasi tarihinde bir dönüm noktası oldu.

Ekonomik Krizlerden "Mahsa Amini" İsyanına

2017 ve 2019 yıllarında akaryakıt zamları ve hayat pahalılığı nedeniyle patlak veren gösteriler, protestoların karakterini değiştirdi. İşçi sınıfının ve dar gelirlilerin öncülük ettiği bu eylemler, rejimin en sert müdahalelerine ve internet kesintilerine sahne oldu. 2022 yılında ise Mahsa Amini'nin "ahlak polisi" nezaretinde hayatını kaybetmesi, "Kadın, Yaşam, Özgürlük" sloganıyla küresel bir harekete dönüştü. Zorunlu başörtüsü uygulamasına karşı başlayan bu isyan, kısa sürede rejim karşıtı kitlesel bir harekete evrildi.

2026: "12 Günlük Savaş" ve Devam Eden Grevler

İsrail ve ABD ile yaşanan kısa süreli çatışmaların ("12 Günlük Savaş") ardından, 2026 yılı İran için ekonomik yıkımın etkilerinin hissedildiği bir dönem oldu. Hızlı ekonomik gerileme ve alım gücünün düşmesi, esnafın ve işçi sınıfının tepkisini çekerken, yetkililerin "dış güçleri" suçlayan söylemleri değişmedi. İran sokakları, lidersiz ancak köklü bir protesto geleneğiyle siyasi ve ekonomik taleplerini dile getirmeyi sürdürüyor. Analistler, çözülemeyen temel sorunların protestoları besleyen ana kaynak olmaya devam ettiğini belirtiyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *