İstanbul
Hafif kar yağışlı
-1°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Ortadoğu Gazetesi DÜNYA İran’daki protestolarda can kaybı iddiası büyüyor: Keskin nişancı görüntüsü ve “kimyasal” iddiası gündemde

İran’daki protestolarda can kaybı iddiası büyüyor: Keskin nişancı görüntüsü ve “kimyasal” iddiası gündemde

HRANA’ya göre İran’daki protestolarda ölü sayısı 3.308, gözaltı 24.266. Haberde Hamaney’in “binlerce kişi öldü” sözleri gündeme gelirken, “kimyasal madde kullanıldı” iddiası ve İsfahan’da keskin nişancı fotoğrafları tartışma yarattı.

ABD merkezli İran İnsan Hakları Aktivistleri Haber Ajansı’nın (HRANA) verilerine göre, İran’da ekonomik sorunlar nedeniyle başladığı belirtilen protestolarda hayatını kaybedenlerin sayısı 3 bin 308’e, gözaltına alınanların sayısı ise 24 bin 266’ya yükseldi. Haberde, İranlı yetkililerin gösterilerde ölen ya da yaralananlara ilişkin toplam sayıyı açıklamadığı; buna karşın olayları provoke ettiği öne sürülen bazı gruplara yönelik gözaltı bilgilerinin paylaşıldığı aktarıldı.

Haberde ayrıca İran lideri Ayetullah Ali Hamaney’in yaptığı bir açıklamada, olaylarda “binlerce insanın öldürüldüğü” iddiasına değindiği ve bunu ilk kez doğruladığı öne sürüldü. Bu açıklamanın, HRANA’nın bir gün önce paylaştığı daha düşük can kaybı verisinin ardından geldiği bilgisi de yer aldı.

Gündem yaratan bir diğer başlık ise, protestolara müdahalede zehirli kimyasal maddeler kullanıldığı yönündeki iddia oldu. Eski İngiliz milletvekili Bill Rammell, bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada, “güvenilir” olduğunu belirttiği bir rapora atıfla, bazı yaralıların günler sonra hayatını kaybetmesine yol açan bir kimyasal kullanım ihtimalinden söz etti. Haberde, bu iddianın daha sonra farklı kaynaklarca henüz doğrulanmadığı notuyla da aktarıldığı ifade edildi.

Öte yandan, İran International tarafından elde edildiği belirtilen bazı görüntü ve fotoğraflar da tartışma yarattı. Haberde, 8 Ocak’ta ülkenin doğusundaki Sabzevar’da güvenlik güçlerinin “alışılmadık silahlar” kullandığını gösterdiği öne sürülen bir video ile, İsfahan’da belediye binası çatısında konuşlandığı iddia edilen bir keskin nişancının protestocuları hedef aldığına dair fotoğrafların kamuoyunda tepkiye neden olduğu aktarıldı.

Protestoların, 28 Aralık 2025’te yerel para birimindeki değer kaybı ve ekonomik sorunlar gerekçesiyle Tahran Büyük Çarşı’da başladığı; daha sonra birçok kente yayıldığı belirtilirken, 8 Ocak’ta Tahran’da şiddetlenen olayların ardından internet erişimine kısıtlamalar getirildiği bilgisi de haberde yer aldı. 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *