Fars Haber Ajansı'nın haberine göre Rızayi, Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani ile Tahran'da görüştü. Toplantıda ABD'ye güvenmediklerini belirten Rızayi, Washington'un diplomasi ve müzakere süreçlerine birçok kez ihanet ettiğini savundu.
Rızayi, "ABD, İran’a karşı herhangi bir kötülük yapmaya başlarsa, onların askeri ve ekonomik çıkarlarına tarihe geçecek bir darbe vuracağımız konusunda uyarıyoruz." dedi.
İranlı yetkili ayrıca Hürmüz Boğazı'nın yeniden ulaşıma açılması konusunda da ABD'nin İran tarafından ortaya konulan şartları karşılamak amacıyla somut adımlar atması gerektiğini ifade etti.
Katar Başbakanı Al Sani de görüşmedeki açıklamasında, İran ile işbirliği konusunda hiçbir zaman çekimser davranmadıklarını söyledi. Bölgedeki hassas durum karşısında sorumluluk bilinciyle hareket ettiklerini belirten Al Sani, Tahran ile işbirliği yapmaya daima hazır olduklarını kaydetti.
Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Al Sani, Tahran'daki ziyareti kapsamında Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi, Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf ve Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ile de görüşmüştü.

PEZEŞKİYAN'DAN DİPLOMASİ VURGUSU
İran Cumhurbaşkanlığı Bilgilendirme Merkezi'nin aktardığına göre Pezeşkiyan, Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani'yi Tahran'da kabul etti.
Görüşmede ABD'nin İran'a yönelik saldırılarının uluslararası hukukun bütün ilkelerine aykırı olduğunu söyleyen Pezeşkiyan, "İran savaş aramadı, aramıyor ve aramayacak ancak zorbalığa da boyun eğmeyecek. Karşı taraflar, İran halkının tüm haklarını her alanda ve uluslararası hukuk çerçevesinde tanımalıdır. İran İslam Cumhuriyeti yasal haklarından fazlasını talep etmiyor." dedi.
ABD ve İsrail'in bölgede sükunetin sağlanmasını istemediğini dile getiren Pezeşkiyan, savaş nedeniyle İran ile Katar arasındaki anlaşmaların uygulanmasının ve iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesinin geciktiğini belirtti.
Pezeşkiyan, İran'ın savaş ve çatışmaların daha geniş bir alana yayılmasını istemediğini ifade ederek, savaşın ülkesine dayatıldığını ve sürmesinin İran, bölge ülkeleri ve dünya açısından olumsuz sonuçlar doğuracağını söyledi.
"Sorunlar, savaş ve tehdit yoluyla değil, diyalog ve diplomasi yoluyla çözülmelidir." ifadelerini kullanan Pezeşkiyan, ABD'nin İran'a yönelik saldırılarını uluslararası hukukun bütün ilkelerine aykırı olarak değerlendirdi.
ABD'nin İran lideri, komutanlar, öğrenciler ve sivilleri hedef aldığını hatırlatan İran Cumhurbaşkanı, "İran savaş aramadı, aramıyor ve aramayacak ancak zorbalığa da boyun eğmeyecek. İran'ın tüm yasal hakları tanınmalıdır." dedi.

KATAR'A TEŞEKKÜR VE ZİYARET DAVETİ
Barış ve güvenliğin tesis edilmesi için girişimlerde bulunan Katar, Pakistan, Umman ve diğer ülkelere teşekkür eden Pezeşkiyan, Katar Emiri Şeyh Temim'i İran'a davet etti. Söz konusu ziyaretin çok sayıda belirsizliğin ve yanlış anlaşılmanın ortadan kaldırılmasına katkı sağlayabileceğini belirten Pezeşkiyan, İranlı pilotlar konusunda Katar'ın vereceği desteği de memnuniyetle karşılayacaklarını ifade etti.
Katar Başbakanı Al Sani ise ülkesinin bölgedeki istikrarı yeniden sağlamayı amaçladığını söyledi. İran'ın bölge ülkelerine uzattığı eli ve güvenlik ile istikrarın tesis edilmesine yönelik çabalarını gördüklerini dile getirdi.
Savaşın bölge ülkelerinden kaynaklanmadığını, dışarıdan dayatıldığını savunan Al Sani, çatışmanın bedelini bütün bölge ülkelerinin ödediğini belirtti. Bölge ülkelerinin ortak sorumluluğunun güvenlik, kalkınma ve refahın sağlanması olduğunu vurguladı.
Al Sani, Katar'ın İran için "samimi bir kardeş" olduğunu belirterek, bölgede istikrar, güvenlik ve ekonomik sükunetin yeniden tesis edilmesi amacıyla diplomasi, akılcılık ve mantık temelinde çalışacaklarını söyledi.
İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi ile sürekli iletişim halinde olduklarını aktaran Al Sani, istikrarın yeniden tesis edilebilmesi için uygun koşulların oluşturulmasına yönelik görüşmelerin devam ettiğini kaydetti.
Katar Başbakanı, İran ile elektrik ve enerji başta olmak üzere farklı alanlardaki işbirliğini geliştirmeye hazır olduklarını belirtti. İranlı pilotlar konusunda da Katar'ın kapılarının İran'a açık olduğunu söyleyen Al Sani, bu konunun samimi şekilde takip edileceğini ifade etti.
Al Sani, önümüzdeki günlerin yoğun geçeceğini ve Katar heyetinin ertesi gün çalışmalarına başlayacağını belirterek, yeniden diplomasi zeminine dönülmesi ve uygulanabilir çözümlerin ele alınmasına yönelik girişimlerin sonuç vermesini temenni ettiklerini dile getirdi.
