İstanbul
Parçalı bulutlu
11°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ortadoğu Gazetesi DÜNYA İran’dan ABD’ye sert mesaj ateşkes pamuk ipliğine bağlı uyarısı

İran’dan ABD’ye sert mesaj ateşkes pamuk ipliğine bağlı uyarısı

İran, ABD ile varılan geçici ateşkesin kırılgan olduğunu belirterek anlaşma şartlarının ihlal edilmesi halinde sürecin sona erebileceğini açıkladı. Tahran yönetimi, özellikle İsrail’in saldırılarının sürmesi durumunda ateşkesten çekilebileceği uyarısında bulundu.

İran ile ABD arasında varılan geçici ateşkesin geleceğine ilişkin yeni açıklamalar geldi. Tahran yönetimi, sürecin hassas dengeler üzerinde ilerlediğini belirterek anlaşmanın sürdürülebilirliği konusunda uyarılarda bulundu.

Ateşkesin kırılgan yapısı vurgulandı

İranlı yetkililer, mevcut ateşkesin kalıcı bir barıştan ziyade geçici bir denge oluşturduğunu ifade etti. Uzman değerlendirmelerine göre taraflar arasında sağlanan mutabakat, sahadaki gelişmelere bağlı olarak her an bozulabilecek bir yapıya sahip.

ABD ve İsrail’e yönelik eleştiriler

İran cephesi, özellikle İsrail’in Lübnan’a yönelik saldırılarının sürmesini ateşkesin ihlali olarak değerlendirdi. Bu durumun anlaşmanın geleceğini tehlikeye attığı belirtilirken, ABD’nin süreçteki rolüne de dikkat çekildi.

“Şartlar sağlanmazsa çekiliriz” mesajı

Tahran yönetimi, ateşkes şartlarının yerine getirilmemesi halinde anlaşmadan çekilebileceğini açıkladı. İranlı yetkililer, ABD’nin tercih yapmak zorunda olduğunu ve sürecin seyrinin bu karara bağlı olduğunu ifade etti.

Müzakereler kritik aşamada

Taraflar arasında yürütülen görüşmelerin Pakistan’ın başkenti İslamabad’da devam etmesi planlanıyor. Diplomatik temasların ateşkesin kalıcılığı açısından belirleyici olacağı değerlendiriliyor.

Geçici ateşkes iki haftalık

ABD ile İran arasında varılan anlaşma kapsamında iki haftalık bir ateşkes üzerinde uzlaşı sağlandı. Anlaşma, Hürmüz Boğazı’nın açık tutulması ve saldırıların durdurulması gibi şartları içeriyor.

Bölgedeki gerilim sürüyor

Ateşkes ilan edilmesine rağmen bölgede çatışmaların tamamen sona ermediği ve özellikle Lübnan hattında saldırıların devam ettiği bildiriliyor. Bu durum, ateşkesin geleceğine ilişkin belirsizliği artırıyor.