İstanbul
Açık
17°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ortadoğu Gazetesi DÜNYA İran'dan ABD'ye sert müzakere mesajı

İran'dan ABD'ye sert müzakere mesajı

İran Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf, ABD ile yürütülen müzakere sürecine ilişkin yaptığı açıklamada tehditlere boyun eğmeyeceklerini söyledi. Kalibaf, Hürmüz Boğazı’ndaki gemi trafiğinin kontrol altında olduğunu belirtirken, olası bir saldırıya sert karşılık vereceklerini ifade etti.

İran Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf, ABD ile devam eden müzakere görüşmelerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Kalibaf, İran’ın iyi niyet göstergesi olarak çeşitli girişimlerde bulunduğunu ancak tehdit diliyle yürütülen politikalara karşı taviz vermeyeceklerini söyledi. Kalibaf, İran’ın ulusal çıkarları ve egemenlik hakları konusunda geri adım atmayacağını belirterek, müzakerelerin karşılıklı saygı temelinde yürütülmesi gerektiğini ifade etti.

“Tehdide boyun eğmeyeceğiz” mesajı verdi

ABD’ye yönelik sert mesajlar veren Kalibaf, İran’ın baskı ve tehditlere karşı hazırlıklı olduğunu dile getirdi. Açıklamasında, “Tehdide boyun eğmeyeceğiz” ifadesini kullanan Kalibaf, İran’ın iradesinin sınanması halinde güçlü karşılık vereceklerini söyledi. Kalibaf, müzakere sürecinin baskı unsuru olarak kullanılmasına karşı olduklarını belirterek, İran’ın haklarından vazgeçmeyeceğini vurguladı.

Hürmüz Boğazı vurgusu yaptı

Açıklamalarında Hürmüz Boğazı’na da değinen Kalibaf, bölgedeki gemi trafiğinin kontrol altında olduğunu ifade etti. İranlı yetkililer, Hürmüz Boğazı’nın ülkenin güvenlik politikaları açısından stratejik öneme sahip olduğunu belirtti. İran Silahlı Kuvvetleri tarafından yapılan açıklamalarda da bölgedeki gelişmelerin yakından takip edildiği ve olası müdahalelere karşı hazırlıklı olunduğu kaydedildi.

ABD ile ilişkilerde güven sorunu öne çıktı

Kalibaf, geçmiş müzakere süreçlerinde yaşanan gelişmelere işaret ederek ABD’ye güvenmediklerini söyledi. İran tarafı, daha önce yapılan görüşmelerin beklentileri karşılamadığını ve verilen sözlerin tutulmadığını savundu. İranlı yetkililer, olası bir anlaşmanın ancak İran halkının haklarının tanınması ve karşılıklı yükümlülüklerin yerine getirilmesi halinde mümkün olabileceğini belirtti.

Bölgede diplomatik gerilim sürüyor

ABD ile İran arasında devam eden diplomatik temaslara rağmen taraflar arasındaki gerilim gündemdeki yerini koruyor. Özellikle nükleer program, yaptırımlar ve bölgesel güvenlik başlıkları müzakere sürecinin en önemli gündem maddeleri arasında bulunuyor. İran yönetimi, müzakere kapısını tamamen kapatmadığını belirtirken, tehdit ve baskı altında yürütülecek herhangi bir süreci kabul etmeyeceklerini vurgulamayı sürdürüyor.