İsrail İskan ve İnşa Bakanı Ze’ev Elkin, ABD ile birlikte İran’a yönelik yürütülen askeri operasyonlara ilişkin yaptığı açıklamada, savaşın süresine dair dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu. İsrail Ordu Radyosu’na konuşan Elkin, çatışmaların ne zaman sona ereceğinden ziyade nasıl uzatılabileceğinin tartışılması gerektiğini ifade etti.
Elkin ayrıca, “Savaşın her günü İsrail için muazzam bir nimet” sözleriyle mevcut sürece ilişkin görüşünü dile getirdi. Bu açıklama, uluslararası kamuoyunda farklı değerlendirmelere neden oldu.
ABD ile iş birliği vurgusu yapıldı
İsrail bakanı açıklamasında, ABD ile yürütülen askeri koordinasyona da dikkat çekti. Elkin, iki ülke arasında “eşi görülmemiş” bir iş birliği olduğunu belirterek, İran’a yönelik operasyonların etkisinin artırılması gerektiğini savundu.
Açıklamalarda öne çıkan maddeler ise; pperasyonların süresinin uzatılması gerektiği, İran’a verilen zararın artırılmasının hedeflendiği ve ABD ile yakın askeri iş birliği içinde hareket edildiği oldu.
Bu ifadeler, İsrail yönetiminin mevcut askeri stratejisine dair ipuçları sunuyor.
ABD ve İsrail’in İran’a saldırıları
ABD ve İsrail, 28 Şubat’ta İran’a yönelik askeri saldırılar başlattı. Saldırıların, Tahran ile Washington arasında devam eden müzakereler sırasında gerçekleşmesi dikkat çekti.
İran ise bu saldırılara karşılık olarak İsrail’in yanı sıra ABD üslerinin bulunduğu bazı bölge ülkelerini hedef aldı. Katar, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn başta olmak üzere çeşitli noktalara saldırılar düzenlendiği bildirildi.
İran’daki can kaybı ve yaralı sayısı açıklandı
İranlı yetkililerin verdiği bilgilere göre, ABD ve İsrail’in düzenlediği saldırılarda önemli kayıplar yaşandı.
Açıklanan verilere göre: 1348’den fazla kişi hayatını kaybetti. 17 binden fazla kişi yaralandı.
Saldırılarda ayrıca İran lideri Ali Hamaney’in ve çok sayıda üst düzey yetkilinin hayatını kaybettiği ifade edildi.
