İstanbul
Açık
27°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
47,4212 %0.06
54,7965 %0.69
6.263,68 % 1,07
64.795,10 %1.433
Ortadoğu Gazetesi DÜNYA İsrail, Filistin'deki araziye el koydu

İsrail, Filistin'deki araziye el koydu

İsrail'in Batı Şeria'daki A Bölgesi'nde iki yerleşimi birbirine bağlayacak yol projesi için araziye el koyduğu öne sürüldü. İsrail ordusu yol çalışmasını doğruladı.

WHATSAPP
KANALI
Ortadoğu Gazetesi Gündem artık cebinizde! Günün en önemli gelişmeleri anında telefonunuza gelsin. Ücretsiz katılın, hiçbir haberi kaçırmayın. Kanala Katıl

İsrail'in, Batı Şeria'da Oslo Anlaşmaları kapsamında Filistin Özerk Yönetimi'nin idari ve güvenlik kontrolünde bulunan "A Bölgesi"nde ilk kez sivil amaçlı bir proje kapsamında araziye el koyduğu öne sürüldü. İddiaya göre, söz konusu adım iki İsrail yerleşimini birbirine bağlayacak yol projesi için atıldı.

Yol Projesi İçin 15 Emir İmzalandığı İddia Edildi

İsrail basınında yer alan haberlere göre, Batı Şeria'dan sorumlu İsrailli komutan Tuğgeneral Avi Bluth, planın uygulanabilmesi amacıyla 15 ayrı emir imzaladı.

Haberde, inşa edilmesi planlanan yolun yeni kurulan Noa ve Emek Dotan yerleşimlerini birbirine bağlayacağı, bu yerleşimlere ilk ailelerin gelecek ay taşınmasının beklendiği belirtildi.

Sivil Toplum Kuruluşu: "A Bölgesi'nde Bir İlk"

İsrail'in Batı Şeria'daki yerleşim faaliyetlerini takip eden Kerem Navot isimli sivil toplum kuruluşu, mevcut verilere göre İsrail ordusunun ilk kez A Bölgesi'nde bulunan bir araziye sivil amaçlı bir yol projesi için el koyduğunu öne sürdü.

Kuruluş, bu uygulamanın uluslararası hukuk açısından tartışmalı olabileceğini savunurken, İsrail ordusunun geçmişte A Bölgesi'nde yalnızca askeri gerekçelerle işlem yaptığını ifade etti.

A Bölgesi'nin Statüsü

İsrail ile Filistin arasında imzalanan anlaşmalar kapsamında Batı Şeria'da tamamen Filistin Özerk Yönetimi'nin idari ve güvenlik kontrolünde bulunan alanlar "A Bölgesi" olarak tanımlanıyor.

Batı Şeria'nın yaklaşık yüzde 18'ini oluşturan bu bölgeler ağırlıklı olarak büyük Filistin kentlerini kapsıyor. İsrail yasalarına göre İsrailli sivillerin bu bölgelere girmesi de yasak bulunuyor.

İsrail Ordusundan Açıklama

İsrail ordusu, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, bölgedeki güvenlik güçlerinin İsrail yerleşim birimlerine daha hızlı ulaşabilmesi amacıyla mevcut toprak yolun genişletileceğini doğruladı.

Açıklamada, yapılacak yolun Filistinlilerin kullanımına da açık olacağı belirtildi. Ancak ordudan, yolun özellikle İsrailli yerleşimciler için inşa edilip edilmediğine ilişkin soruya yanıt verilmedi.

Yerleşim Politikaları Tartışılıyor

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu liderliğindeki koalisyon hükümeti döneminde Batı Şeria'daki yerleşim faaliyetlerinin genişletilmesine yönelik adımlar sürüyor.

Hükümetin, bölgede yeni Yahudi yerleşim birimlerinin kurulmasına onay verdiği belirtilirken, Maliye Bakanı Bezalel Smotrich daha önce yaptığı açıklamalarda bu politikaların bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasını engellemeyi amaçladığını ifade etmişti.