İstanbul
Açık
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ortadoğu Gazetesi DÜNYA İsrail hükümeti Golan Tepeleri planını onayladı! Smotrich’ten Lübnan açıklaması

İsrail hükümeti Golan Tepeleri planını onayladı! Smotrich’ten Lübnan açıklaması

İsrail hükümeti, Golan Tepeleri’nde yerleşimlerin genişletilmesine yönelik 5 yıllık yatırım planını onayladı. Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, plan kapsamında bölgeye yeni yerleşimler kurulacağını belirtirken Lübnan’a ilişkin sert açıklamalarda bulundu.

İsrail hükümeti, işgal altındaki Golan Tepeleri’nde yerleşimlerin genişletilmesine yönelik yeni bir planı onayladı. Kararın ardından yapılan açıklamalar, bölgedeki gerilimi yeniden gündeme taşıdı.

5 yıllık yatırım planı onaylandı

İsrail kabinesi tarafından onaylanan plan kapsamında Golan Tepeleri ve Katzrin bölgesine yaklaşık 1 milyar şekel tutarında yatırım yapılması öngörülüyor. Planın altyapı, eğitim ve istihdam alanlarını kapsadığı belirtildi.

Yeni yerleşimler hedefleniyor

Açıklamada, bölgeye yaklaşık 3 bin yeni ailenin yerleştirilmesinin hedeflendiği ifade edildi. Bu adımın, bölgedeki İsrail yerleşimlerinin genişletilmesini amaçladığı kaydedildi.

Smotrich’ten dikkat çeken açıklama

İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada Lübnan’a ilişkin sert ifadeler kullandı. Smotrich, açıklamasında “Lübnan’ı yerle bir ediyoruz ve kuzeyi güçlendiriyoruz” ifadesine yer verdi.

Golan Tepeleri’nin statüsü tartışmalı

Golan Tepeleri, 1967 yılından bu yana İsrail’in kontrolünde bulunurken uluslararası hukukta işgal altındaki Suriye toprağı olarak kabul ediliyor. Bölgedeki yerleşim faaliyetleri uzun süredir uluslararası tartışmalara konu oluyor.

Bölgesel gerilim yeniden gündemde

Onaylanan plan ve yapılan açıklamaların ardından Orta Doğu’daki gerilimin yeniden tırmanabileceği değerlendiriliyor. Bölgedeki gelişmeler uluslararası kamuoyu tarafından yakından takip ediliyor.