İsrail ordusunun, Lübnan’ın güneyinde işgal altında tuttuğu ve “Sarı Hat” olarak adlandırdığı bölgenin ötesine geçerek kara operasyonu başlattığı bildirildi.
İsrail devlet televizyonu KAN’ın haberine göre, askeri sansürün kaldırılmasının ardından İsrail ordusunun güneyde işgal ettiği bölgelerin dışında da kara saldırılarına başladığı aktarıldı.
Doğu Zavtar beldesine girildi
Yerel kaynaklardan alınan bilgilere göre, İsrail ordusuna bağlı birlikler yoğun hava saldırıları ve topçu atışlarının ardından Nebatiye kentine bağlı Doğu Zavtar beldesine girdi.
İsrail ordusunun Litani Nehri’nin kuzeyinde bulunan bölgelere ilerlediği belirtildi.
İsrail ordusu daha önce, 19 Nisan’da Lübnan’ın güneyinde Gazze Şeridi’ndeki “Sarı Hat” benzeri bir bölge oluşturduğunu açıklamıştı.
Saldırılarda can kaybı artıyor
İsrail’in ateşkese rağmen Lübnan’a yönelik saldırılarını sürdürdüğü belirtilirken, 2 Mart’tan bu yana 3 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği ifade edildi.
Lübnan Sağlık Bakanlığı verilerine göre yaralı sayısının ise 10 bine yaklaştığı bildirildi.
Lübnan hükümeti, saldırılar nedeniyle yerinden edilen kişi sayısının 1 milyonu geçtiğini açıklamıştı.
Hizbullah’ın İHA saldırıları gündemde
İsrail’de yayın yapan Walla haber sitesinin güvenlik kaynaklarına dayandırdığı haberinde, operasyonların Hizbullah’ın insansız hava araçlarıyla düzenlediği saldırılar karşısında alınan kararlar kapsamında genişletildiği belirtildi.
Haberde, İsrail ordusunun Lübnan’daki askeri faaliyetlerinin kapsamını artıracağı ve farklı askeri yöntemlerin devreye sokulacağı ifade edildi.
Yedek askerler göreve çağrıldı
KAN televizyonunun haberine göre, İsrail ordusu Lübnan’daki operasyonların genişletilmesi kapsamında yedek askerleri yeniden göreve çağırmaya başladı.
Son günlerde terhis edilen bazı askerlerden yeniden birliklerine dönmelerinin istendiği aktarıldı.
Ateşkese rağmen saldırılar sürüyor
ABD Başkanı Donald Trump, 24 Nisan’da yaptığı açıklamada Lübnan ile İsrail arasında yürürlüğe giren geçici ateşkesin uzatıldığını duyurmuştu.
ABD arabuluculuğunda gerçekleştirilen görüşmeler sonucunda ateşkesin 45 gün daha uzatılması ve haziran ayı başında yeni görüşmeler yapılması kararlaştırılmıştı.
