Kazakistan 1991 yılında Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla birlikte bağımsızlığına kavuşmuştu. Ancak o tarihten sonra zengin doğal gaz kaynaklarına rağmen halk hızla fakirleşti, yöneten kesim ise milyonlarca dolarlık servetlerin sahibi oldu.

Son olarak yine halk ayaklanmasına sahne olan Kazakistan'ı 30 yıl yöneten ve hala yönetimde etkili olduğu bilinen Nursultan Nazarbayev’in kızı Aliya Nazarbayeva’nın Londra’da lüks bir hayat sürdüğü belirtildi. 

İngiliz Daily Telegraph gazetesindeki haber yorumda “2019’a kadar görevde olan Nursultan Nazarbayev, daha sonra görevini bıraktı ama gücünün çoğunu bırakmadı. Kızının Londra’da harcama yaptığı sırada ülkeyi yöneten Nazarbayev, ufak bir azınlığın çok zengin olmasının önünü açarken nüfusun genelinin yoksul kalmasına göz yumdu” ifadeleri kullandı.

Gazetede yayımlanan belgelerde 41 yaşındaki Nazarbayeva’nın 312 milyon dolarlık servetini ülkeden çıkardığı bazı Kazak şirketlerindeki hisselerini de satarak 325 milyon dolar elde ettiği belirtildi. 

Telegraph gazetesinde yer alan haberde Nazarbayeva ile iki danışman arasındaki anlaşmazlık sonrasında bu finansal verilerin ortaya çıktığı da vurgulandı.

Nazarbayeva'nın iki profesyonel finans danışmanına ev, özel banka, lüks jet satın alma talimatı verdiği, 25 milyon dolarlık Challenger Bombardier özel jetinin bulunduğu, Londra’nın kuzeyinde İngiltere’de oturma izni almak için 9 milyon dolardan fazla ödeyerek ev aldığı belirtildi.

Nazarbayeva’nın 14 milyon dolara Dubai’den konut satın alma talimatı da verdiği ileri sürüldü.

Editör: Haber Merkezi