Kıbrıs’ın Erenköy bölgesinde Türk Mukavemet Teşkilatına (TMT) bağlı Kıbrıs Türklerinin, 5-10 Ağustos 1964 tarihleri arasında Kıbrıs Rumlarının saldırılarına karşı kahramanca karşı koymaları, tarihe “Şanlı Erenköy Direnişi” adıyla geçti. Kıbrıs Türklüğünün bu sembol direnişi, gerek Türkiye ile Kıbrıs arasındaki ikmal hattının korunması, gerekse adadaki Türklerin direniş azmini güçlendirmesi açısından önemli bir dönüm noktasıdır. Kıbrıs Postasının haberine göre, Kıbrıs Erenköy direnişin anısına her 8 Ağustos’ta Kıbrıs’ta “Şanlı Erenköy Direnişi ve Erenköy Şehitlerini Anma Günü” kaydedilmektedir.

Mustafa Arıkan: "Patatesi deniz suyunda haşladık, gün oldu bir ekmeği 30 kişi bölüştük”

Erenköy Mücahitleri Derneği Başkanı Mustafa Arıkan Erenköy’e çıkışlarını, direnişle ilgili anılarını ve yaşadıkları zor günleri anlattı: “Erenköy direnişinin Kıbrıs Türk mücadele tarihinde çok önemli bir yeri var. Adaya silahlar ilk kez bu dönemde geldi... Çok zorluklar yaşadık... Patatesi deniz suyunda haşladık, gün oldu bir ekmeği 30 kişi bölüştük” dedi...

TMT Gençlik Kolu Genel Koordinatörü Veli Koreli, Kıbrıs Türkü’nün varoluş mücadelesindeki en önemli destanlardan biri olan 8 Ağustos 1964 şanlı Erenköy Direnişi’nin 57. yıl dönümünü büyük bir şeref ve gururla bir kez daha andıklarını söyledi. 

Koreli, Erenköy Direnişi’nin 57. yıl dönümü nedeniyle TMT mücahitler Derneği adına yayımladığı mesajda, Şanlı Erenköy Direnişi’de toprağa düşen tüm şehitleri ve uçağının düşmesiyle Rum çapulcular tarafından esir alınıp hunharca şehit edilen kahraman Şehit Pilot Cengiz Topel’i minnet ve şükranla anarak, hayatta olan gazilerimize sağlık ve afiyetler diledi. 

Koreli mesajında şu ifadelere yer verdi: 

“1974 öncesinde Kıbrıs Türkü’nün Anavatanla arasındaki tek penceresi ve en önemli ikmal merkezi konumundaki Erenköy bölgesine 8 Ağustos 1964 tarihinde Enosisçi Grivas ve emrindeki tam teçhizatlı Rum çapulcular tarafından  gerçekleştirilen askeri taarruz, eli silah tutan bir avuç yöre halkı ve Anavatan Türkiye’deki tahsilini bırakıp yardıma koşan üniversite gençlerinden oluşan ve imkanları çapulculara oranla son derece kısıtlı olan kahraman Mücahitlerimiz tarafından destansı bir direnişle durdurulmuş, Türk uçaklarının 9 Ağustos 1964 tarihinde vurduğu son darbe ile de,  zafer çığlığı atmaya hazırlanan Eokacı çapulculara, onlara kumanda eden Grivas’a ve zafer seyretme umuduyla yüksek bir yamaçtan olanları izleyen Makarios’a, ölene dek hafızalarından silinmeyen ibretlik bir hezimet yaşatılmıştır.” 

Editör: Haber Merkezi