Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz, Yemen’deki İran destekli Husilerin Mekke’yi insansız hava aracıyla (İHA) hedef alma girişiminde bulunduğu yönündeki açıklamalara tepki gösterdi. Kral Selman, söz konusu girişimi “alçakça bir suç” ve dünya genelindeki Müslümanların duygularına yönelik “provokasyon” olarak nitelendirdi. Husiler ise Mekke’yi hedef aldıkları iddiasını reddetti.
Kral Selman'dan Mekke Açıklaması
Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA’nın aktardığına göre Kral Selman, Cidde’de başkanlık ettiği Bakanlar Kurulu toplantısında konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Kral Selman, “Husilerin Mekke'yi hedef alma girişimi kutsal mekanların dokunulmazlığını ihlal eden alçakça bir suç ve dünyanın dört bir yanındaki Müslümanların duygularına yönelik bir provokasyon” ifadelerini kullandı.
Güvenlik Birimlerinin Rolüne Dikkat Çekti
Kral Selman, kutsal mekanların güvenliğinin sağlanmasına yönelik çalışmalara da değindi.
Hacı ve umrecilerin yanı sıra Suudi Arabistan’da yaşayan vatandaşların ve yabancıların korunmasının önemini vurgulayan Selman, olası saldırılara karşı görev yapan askeri ve güvenlik birimlerinin çalışmalarını takdir ettiğini belirtti.
Arap Koalisyonu: İHA İmha Edildi
Suudi Arabistan liderliğindeki Arap Koalisyonu Sözcüsü Tuğgeneral Turki el-Maliki ise 15 Eylül’de Husiler tarafından fırlatıldığı belirtilen bir İHA’nın tespit edildiğini açıklamıştı.
Maliki’nin açıklamasına göre Kraliyet Hava Savunma Güçleri, saat 18.50 sıralarında İHA’yı Mekke’deki yasaklı hava sahasına girmeden önce tespit etti.
Koalisyon Sözcüsü Maliki, söz konusu İHA’nın Mekke’nin güneyinde engellenerek imha edildiğini bildirdi.
Husiler Mekke İddiasını Reddetti
Husiler ise Suudi Arabistan ve Arap Koalisyonu tarafından yapılan açıklamaları kabul etmedi.
Husilerin Askeri Sözcüsü Yahya Seri, yaptığı açıklamada Mekke’nin hedef alındığı yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını savundu.
Böylece İHA olayına ilişkin taraflardan birbirinden farklı açıklamalar geldi. Suudi Arabistan yönetimi Mekke’nin hedef alınmaya çalışıldığını belirtirken, Husiler bu iddiayı reddetti.
