İstanbul
Açık
8°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ortadoğu Gazetesi DÜNYA Kuzey Kore ile ilgili dikkat çeken İran iddiası: Hazırlık yapılıyor

Kuzey Kore ile ilgili dikkat çeken İran iddiası: Hazırlık yapılıyor

Kuzey Kore’nin İran’a askeri destek vermediği ve diplomatik olarak sessiz kaldığı ortaya çıktı. Bu tutumun, ABD ile yeni bir diyalog sürecinin kapısını aralayabileceği değerlendiriliyor.

Kuzey Kore’nin İran ile ilgili son hamlesi, küresel dengeleri yeniden tartışmaya açtı. Güney Kore merkezli Yonhap ajansının dikkat çeken haberine göre, Pyongyang yönetimi İran’a yönelik askeri destek iddialarını boşa çıkarırken, perde arkasında daha büyük bir diplomatik planın sinyallerini veriyor olabilir.

Kuzey Kore İran’a Destek Vermedi İddiası
Yonhap’ın Güney Koreli siyasetçiler ve istihbarat kaynaklarına dayandırdığı haberde, Kuzey Kore’nin ABD ve İsrail’in İran’a yönelik saldırılarıyla başlayan süreçte Tahran’a herhangi bir silah ya da askeri malzeme göndermediği açıklandı. İstihbarat servisinin paylaştığı bu bilgi, uluslararası kamuoyunda yankı uyandırdı.

Ne Taziye Ne Tebrik: Dikkat Çeken Sessizlik
Haberde ayrıca, Kuzey Kore’nin İran dini lideri Ali Hamaney’in ölümü sonrası herhangi bir taziye mesajı yayımlamadığı, yeni lider için de tebrik mesajı göndermediği belirtildi. Bu diplomatik sessizlik, uzmanlara göre bilinçli bir tercih olabilir.

ABD ile Yeni Bir Sayfa mı Açılıyor?
Analizlerde, Pyongyang’ın bu tavrının ABD ile diplomatik alan açmaya yönelik bir hazırlık olabileceği değerlendiriliyor. Güney Kore Başbakanı Kim Min-seok’un açıklamaları da bu ihtimali güçlendiriyor. Kim, 13 Mart’ta ABD Başkanı Donald Trump ile yaptığı görüşmede, Trump’ın Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’un diyalog isteyip istemediğini merak ettiğini ve olası bir görüşme için “iyi bir şey olabilir” değerlendirmesinde bulunduğunu aktardı.