Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ülkedeki eğitim kurumlarında cep telefonu kullanımına karşı yeni bir adım atılmasını istedi. Halihazırda ortaokullarda uygulanan cep telefonu yasağının, 2025-2026 eğitim öğretim yılından itibaren liselere de genişletilmesi gündemde.
Macron’un bu önerisi, Fransa’nın Mirecourt kasabasında, yerel medya temsilcileri ve vatandaşlarla gerçekleştirdiği toplantı sırasında gündeme geldi. Cumhurbaşkanı, “Okullar öğretim için ayrılmış kutsal mekanlardır” ifadeleriyle, öğrencilerin ders dışı dikkat dağıtıcı unsurlardan uzak tutulması gerektiğini vurguladı.
Eğitim Bakanı ile Görüşmeler Sürüyor
Macron, Fransa Eğitim Bakanı Edouard Geffray ile cep telefonu yasağının liselere yaygınlaştırılması konusunda aktif görüşmeler yürütüldüğünü açıkladı. Uygulamanın detayları henüz netleşmemiş olsa da, ortaöğretim kurumlarında telefon kullanımının sınırlandırılması, Fransa’da eğitim sistemini dijital dikkat dağınıklığına karşı yeniden şekillendirme çabasının bir parçası olarak değerlendiriliyor.
Fransa’da 2018’den bu yana ortaokullarda cep telefonu kullanımı yasak. Bu yasağın liselere de yayılması halinde, Avrupa’da dijital okuryazarlık ve gençlerin teknolojiyle ilişkisi konusunda öncü bir düzenleme hayata geçirilmiş olacak.
Sosyal Medyaya Erişim Yaşı 15’e Çıkarılabilir
Macron, sadece fiziksel cihaz kullanımını değil, dijital dünyadaki erişim yaşını da sınırlamayı hedefliyor. Fransa Cumhurbaşkanı, sosyal medya platformlarına erişim yaşının 15 olarak belirlenmesini teklif edeceklerini belirtti. Bu öneri, çocukları ve gençleri siber zorbalıktan koruma amacını taşıyor: “Yabancı güçler tarafından bugün bir bilgi savaşı yürütülüyor” diyen Macron, bu savaşın özellikle sosyal medya üzerinden genç nesiller üzerinde etkili olduğuna dikkat çekti.
