Küresel enerji piyasasında dengeler hızla değişirken, ABD ile Rusya arasındaki jeopolitik rekabet yeni bir enerji satrancını beraberinde getiriyor. Dünyanın en büyük petrol ithalatçılarından biri olan Hindistan, Batı yaptırımlarının ardından uzun süre indirimli Rus petrolüne yönelmişti. Ancak Washington’un artan diplomatik ve ekonomik baskısı, Yeni Delhi yönetimini enerji politikasını yeniden değerlendirmeye zorladı. Bu gelişmeler, küresel petrol ticaretinde dikkat çeken yeni bir kırılmanın habercisi olarak yorumlanıyor.
Washington’dan Yeni Delhi’ye Açık Mesaj
ABD yönetimi, Rusya’ya uygulanan yaptırımlar kapsamında Hindistan’ın Moskova’dan petrol alımını azaltmasını istedi. Washington’un bu süreçte yalnızca diplomatik çağrılarla yetinmediği, aynı zamanda ticaret kozunu da devreye soktuğu belirtiliyor.
İki ülke arasında yürütülen görüşmelerde gümrük vergileri ve ekonomik teşviklerin pazarlık konusu haline geldiği ifade edildi. Nitekim Hindistan’ın Rus petrolü alımını sınırlama taahhüdü vermesinin ardından ABD’nin Hint mallarına uyguladığı bazı gümrük vergilerini düşürmeyi planladığı açıklandı. Bu adım, enerji politikasının artık küresel ticaret pazarlıklarının merkezinde yer aldığını bir kez daha gösterdi.
Modi Geri Adım Attı, Petrol Dengesi Değişti
Yaşanan gelişmelerin ardından Hindistan Başbakanı Narendra Modi anlaşmayı kabul ederek Rus petrolü alımlarını azaltmaya başladı. Ancak küresel petrol krizinin derinleştiği dönemde ABD’den dikkat çeken bir adım geldi.
Washington yönetimi, enerji arzındaki sıkıntılar nedeniyle Hindistan’a 30 gün boyunca yeniden Rus petrolü satın alma izni verdi. Bu karar sonrası Yeni Delhi yönetimi petrol tedariki için tekrar Moskova’nın kapısını çaldı.
Moskova’dan Soğuk Duş: “Artık İndirim Yok”
Fakat Hindistan’ı bu kez farklı bir tablo bekliyordu. Rusya, geçmişte sunduğu indirimli satış politikasını sürdürmeye sıcak bakmadı.
Narendra Modi’nin “Petrol satın almak istiyoruz” mesajına Moskova’dan gelen yanıt net oldu:
“Petrol satacağız, ancak bu sefer daha yüksek fiyatlardan ve eskisi gibi indirim yapmadan.”
