Türkiye'nin Rusya'dan aldığı S-400 hava savunma sistemine karşı çıkan NATO ülkelerinde Rus malı askeri techizat skandalı yaşanıyor.

Almanya'nın Bild am Sonntag, sadece Avrupa’yı değil bütün NATO’yu karıştıracak bir habere imza attı.

Sözcü'de yayınlanan habere göre Alman Donanması’nın Baltık Denizi’nde görevli denizaltılarında Rus yapımı radar kullanıldığı ortaya çıktı.

Bild am Sonntag, savaş gemileri ve denizaltılardaki radar ve navigasyon sisteminin hem Rus bir şirket tarafından üretildiğini yazarken, bu cihazlardan elde edilen verilerin de askeri standart güvenlik protokolüne uyumlu olmadığını yazdı.

Gazeteye konuşan bir donanma yetkilisi, “Elbette verilerimizin çalınmasından endişeliyiz, örneğin yabancı istihbarat birimleri ele geçirebilir” ifadesini kullandı.

Merkel’den önce başbakanlık koltuğuna oturan Gerhard Schröder’in döneminde Alman donanmasına ait yaklaşık 100 geminin yeni navigasyon sistemiyle donatıldığını ve bu şirketin de Rusya merkezli Transas olduğu belirtildi.

Navi Sailor 4100 isimli lokasyon, hız ve rotayı takip eden bir sistemin hem eski hem de 2015’ten beri kullanılan U-35 ve 2016’dan beri kullanılan U-36 denizaltılarında uygulandığı da ifade edildi.

Bild am Sonntag, 2020 yılının yaz aylarında bir rapor hazırlandığını ve donanmanın navigasyon sisteminin “yabancı ülkelerden casusluk ve sabotaja” açık olduğunun duyurulduğunu da aktardı. Raporda olası bir siber saldırı ile birlikte navigasyon verileri yabancı ülkelerin eline geçerken, en kötü senaryoda geminin bütün işlevinin bozulabileceği de belirtildi.

Editör: Haber Merkezi