İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Fox News’e verdiği röportajda İran ve ABD Başkanı Donald Trump’a ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Netanyahu’nun açıklamalarında, İran’ın nükleer kapasitesi ve Batı için oluşturduğu tehdit öne çıktı.
“İran 50 tane Kuzey Kore eder” ifadesi
Netanyahu, Kuzey Kore örneği üzerinden İran’a dikkat çekerek, Kuzey Kore’nin durdurulmadığını ve balistik füzeler ile nükleer savaş başlıklarına sahip olduğunu söyledi. Netanyahu, İran’ın “Amerika’ya ölüm” söylemini kullandığını belirterek, “İran, 50 tane Kuzey Kore eder” ifadesini kullandı. İran’ın ABD ve Batı için Kuzey Kore’den daha büyük bir tehdit oluşturduğunu savundu.
“Liderler bunu anlamalı” mesajı
Netanyahu, İran’ın tehdit düzeyine ilişkin değerlendirmesinde liderlerin bu gerçeği görmesi gerektiğini söyledi. İran’ın “yok etmeye kararlı” olduğu yönündeki görüşünü dile getirdi.
Trump değerlendirmesi
Netanyahu, ABD Başkanı Donald Trump’a ilişkin olarak da “Donald Trump bunu anlıyor” dedi. Trump için “Onu hiçbir şeye zorlamanıza gerek yok, zaten kimse bunu yapamaz. O, doğru olduğunu düşündüğü şeyi yapar” ifadelerini kullandı.
Gerginlik sürerken açıklamalar
Netanyahu’nun sözleri, İran’a yönelik askeri ve diplomatik gerilimin devam ettiği bir dönemde kamuoyuna yansıdı. Röportajda, Washington ile Tel Aviv arasındaki yaklaşım ve değerlendirmelerin gündemdeki yerini koruduğu belirtildi.
