İstanbul
Parçalı bulutlu
9°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ortadoğu Gazetesi DÜNYA Norveç’te Epstein komisyonu kuruluyor: Oslo süreci ve Epstein ilişkileri araştırılacak

Norveç’te Epstein komisyonu kuruluyor: Oslo süreci ve Epstein ilişkileri araştırılacak

Norveç Parlamentosu (Storting), ABD’de reşit olmayan kız çocuklarına yönelik fuhuş ağı kurduğu iddiasıyla yargılanırken hapishanede ölü bulunan milyarder Jeffrey Epstein ile bağlantılı Norveçli isimlerin araştırılması için bağımsız bir soruşturma komisyonu kurulmasına karar verdi.

Norveç Parlamentosu (Storting), ABD’de reşit olmayan kız çocuklarına yönelik fuhuş ağı kurduğu iddiasıyla yargılanırken hapishanede ölü bulunan milyarder Jeffrey Epstein ile bağlantılı Norveçli isimlerin araştırılması için bağımsız bir soruşturma komisyonu kurulmasına karar verdi.

Norveç devlet televizyonu NRK’nın haberine göre, Parlamento Denetim ve Anayasa İşleri Komitesi’nin Epstein dosyalarında adı geçen Norveçli yetkililerin incelenmesine yönelik önerisi oy birliğiyle kabul edildi. Böylece ülkede “Epstein komisyonu” olarak anılan yeni bir soruşturma süreci resmen başlatılmış oldu.

Komisyona geniş yetkiler verilecek

Denetim ve Anayasa İşleri Komitesi Başkanı Per-Willy Amundsen, yazılı açıklamasında, komisyona emniyet güçlerine benzer yöntem ve yetkiler tanınacağını bildirdi. Gerekli bilgilere sınırsız erişim sağlanabilmesi için özel bir yasa tasarısının da hazırlanacağı aktarıldı.

Amundsen, Oslo Anlaşmaları’nın mimarlarından Norveçli eski diplomat Terje Rod-Larsen’in Epstein ile yakın ilişki içerisinde olduğunun ortaya çıkmasının ardından kapsamlı bir inceleme yapılacağını belirtti. Komisyonun araştırmalarının 1993 yılına kadar uzanabileceği ifade edildi.

Oslo süreci ve kayıp arşiv iddiaları

Norveç’teki tartışmalar yalnızca Epstein bağlantılarıyla sınırlı değil. Oslo Anlaşmaları sürecinde kilit rol oynayan Rod-Larsen tarafından tutulan ve Ocak-Eylül 1993 dönemine ait belgeleri içerdiği belirtilen özel arşivin resmi dışişleri kayıtlarında yer almadığı iddia edildi.

Söz konusu belgelerin, Filistin tarafının verdiği tavizlerde “kişisel nüfuz ya da şantaj” iddialarına dair ayrıntılar içerebileceği öne sürülüyor. Bu durum, arşivin kamuoyuna açılması yönündeki çağrıları artırdı.

Ayrıca Rod-Larsen’in başkanlığını yürüttüğü dönemde, merkezi New York’ta bulunan Uluslararası Barış Enstitüsü (IPI) aracılığıyla Epstein çevresindeki bazı kişilerin itibarını korumak için konumunu kullandığı iddiaları da gündeme geldi.

Okokrim soruşturma yürütüyor

Norveç’in ekonomik suçlarla mücadele kurumu Okokrim’in de Epstein belgelerinde adı geçen Rod-Larsen’in yanı sıra eşi, Norveç’in eski Amman Büyükelçisi Mona Juul ve eski Norveç Başbakanı Thorbjorn Jagland hakkında inceleme yürüttüğü bildirildi.

Soruşturmanın kapsamı ve sonuçları, Norveç iç siyasetinde ve uluslararası kamuoyunda yakından takip ediliyor.

Epstein davası ve uluslararası yankı

Jeffrey Epstein, 18 yaş altındaki kız çocuklarına cinsel istismar ve fuhuş ağı kurma suçlamalarıyla yargılanırken 10 Ağustos 2019’da New York Manhattan Metropolitan Merkez Hapishanesi’ndeki hücresinde ölü bulunmuştu.

Açıklanan dava dosyalarında eski Prens Andrew, ABD Başkanı Donald Trump, eski ABD Başkanı Bill Clinton, Ehud Barak, Al Gore, Kevin Spacey, Michael Jackson ve diğer birçok tanınmış ismin adının geçtiği belirtilmişti.

ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ve Adalet Bakanlığı, yaptıkları inceleme sonucunda Epstein’in hücresinde intihar ettiği kanaatine varıldığını ve “müşteri listesi” tutulduğuna dair kanıt bulunamadığını açıklamıştı.

Norveç’te kurulacak bağımsız komisyonun, Epstein bağlantılı iddialara ilişkin nasıl bir tablo ortaya koyacağı merakla bekleniyor.