Birçok ülkede gençlere eğitim dönemlerinde geri ödemeli burs veriliyor. Ülkemizde de yüksek eğitimlerini tamamlamak için burs ya da kredi başvurusunda bulunan birçok genç daha iş hayatına atılmadan borç yükünün altında eziliyor.

GENÇ YAŞTA BORÇ SAHİBİ OLUYORLAR

ABD, Türkiye ve birçok Avrupa ülkesinde eğitimdeki en büyük açıklardan biri olan üniversite dönemi alınan kredilerin gençlerin ödeyebileceğinden yüksek olması. İş hayatına atılmadan borç batağına sürüklenen gençler para kaynağı arayışındayken stresle erkenden mücadele etmek zorunda kalıyor.

AMSTERDAM BELEDİYESİ DURUMA EL KOYDU

Amsterdam’da yüksek öğrenimini tamamlamış gençlerin borçlarını belediye bağlantılı bir bankayla anlaşarak satın almaya yönelik bir proje ortaya atıldı. Belediyenin oluşturacağı “borç yapılandırılması” programına katılım için öğrencilere 750’şer Euro teşvik verilecek. Borçların geri ödenmesi, ileri bir tarihe ertelenmesi için “kılavuz plan” hazırlanacak. Eğer gençler hazırlanan taksitlendirmenin ardından derslerinde başarılı olursa borçlarından daha fazla miktar silinecek. Alınan bilgilere göre Hollanda’da 2019 yılında 1ç4 milyon öğrenci borcu bulunan kişi var. Bu kişilerin borç ortalaması ise 13 bin 700 Euro.

Editör: Haber Merkezi