Açık mektupta, belediye başkanlarının “insanlığın geleceği için güvenli bir iklim ve gezegeni koruma” hamlesinin bir parçası olarak halka açık kantinlerdeki hayvan ürünlerini azaltma ısrarları yer alıyor.

Şu anda, hayvancılık emisyonları küresel sera gazı emisyonlarının yüzde 14,5'ini oluşturuyor. Bu, bütün otomobillere, trenlere, gemilere ve uçaklara eşittir.

KRİTİK ÖNEME SAHİP

Mektup, Avrupa'daki ortalama diyetlerin karbon ayakizinin altıda birinin tropikal ormansızlaşma emisyonlarından kaynaklandığını söylüyor. Bilim insanları, et ve süt ürünleri için talebin azaltılmasının yanı sıra gıda israfının azaltılmasının iklim krizinin ele alınmasında kritik öneme sahip olacağını söylüyor.

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Hükümetlerarası Paneli (IPCC) tarafından yayınlanan raporların baş yazarı olan Aberdeen Üniversitesi'nden Profesör Pete Smith mektuba öncülük etti.

Pete Smith, “Büyüyen şehirlerimizde daha az et ve süt tüketmek, iklimdeki acil durumları ele almanın bir yoludur. Şehirler, vatandaşların çiftlik hayvanlarının tüketimini azaltmalarına ve iddialı iklim değişikliği hedeflerine ulaşmak için gerekli değişikliklerin yapılmasına yardımcı olmada önemli bir rol oynayabilir.” dedi.

Greenpeace Uluslararası sözcüsü Reyes Tirado şunları söyledi: “Belediye başkanları her gün milyonlarca öğünden sorumlu. Hem vatandaşlar hem de gezegen için sağlıklı bir gelecek yaratmak için ellerinden gelen her şeyi yapmalılar. ”

ORMANLARI KORUMAK İÇİN BİR YOL

Geçtiğimiz yıl, Oxford Üniversitesi'nden araştırmacılar, bir bireyin beslenmesinden et ve süt ürünlerini kesmenin karbon ayakizini yüzde 73'e kadar azalttığını ortaya çıkardı. Ayrıca, ABD, Çin, Avustralya ve AB'nin büyüklüğüne eşdeğer bir alan olan kullanılan tarım arazisi miktarının yüzde 75 azaltılabileceğini de buldular.

Bayan Tirado, “Bitki bazlı yiyeceklere geçmek aynı zamanda Amazon gibi dünyanın ormanlarını korumak için bir yol. Et için ve dolayısıyla yem için toplu talebi azaltarak şehirler, karbon ve ormansızlaşma adımı konusunda büyük bir fark yaratabilir. Küresel sıcaklık artışını endüstriyel öncesi seviyelerin üzerinde 1,5 dereceyle sınırlayabiliriz, ancak hızlı harekete geçmemiz gerekiyor.”

YÜZDE 90 AZALTILMASI GEREKİYOR

Bir EAT-Lancet raporuna göre, insanlığın sürdürülebilir sınırlar içinde kalması için et alımını yüzde 90 civarında azaltması gerekiyor. Dünya Kanser Araştırma Fonu, kanserojen özellikleri nedeniyle tamamen işlenmiş etlerden kaçınmayı tavsiye ediyor.

Editör: Haber Merkezi