İstanbul
Açık
14°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ortadoğu Gazetesi DÜNYA Orta Doğu’daki savaş lüks tüketiminde düşüşü gösterdi

Orta Doğu’daki savaş lüks tüketiminde düşüşü gösterdi

Orta Doğu’daki çatışmalar lüks tüketim sektörünü etkiledi. Birçok markanın ürün satışlarında düşüş yaşanırken turizmdeki gerileme dikkat çekti.

Orta Doğu’da artan jeopolitik gerilimler ve askeri çatışmalar, küresel lüks tüketim sektörünü doğrudan etkilemeye başladı. Bölgedeki istikrarsızlık, yalnızca yerel talebi azaltmakla kalmadı, aynı zamanda turizm hareketliliğinin zayıflamasıyla Avrupa’daki satışlara da yansıdı.

Özellikle Fransa başta olmak üzere Avrupa genelinde lüks perakende satışlarının bu süreçten olumsuz etkilendiği belirtilirken, sektör genelinde büyüme ivmesinin yavaşladığı ifade edildi.

Veriler Beklentilerin Altında Kaldı

Fransız moda devi Hermes’in açıkladığı son mali veriler, lüks tüketim sektöründe yaşanan yavaşlamayı ortaya koydu. Şirket, yılın ilk çeyreğinde döviz kurlarından arındırılmış satışlarını yüzde 5,6 artırmasına rağmen piyasa analistlerinin yüzde 7,1’lik büyüme beklentisinin gerisinde kaldı.

Güçlü avronun etkisiyle gelirlerde yaklaşık 290 milyon avroluk düşüş yaşanırken, toplam ciro yüzde 1 gerileyerek 4,07 milyar avroya indi. Açıklanan verilerin ardından şirket hisseleri yüzde 10’dan fazla değer kaybederek son üç yılın en düşük seviyesine geriledi.

Orta Doğu’da Satışlar Sert Geriledi

Hermes’in finansal sonuçlarında en dikkat çeken düşüş Orta Doğu bölgesinde görüldü. Bölgede satışların yüzde 6 oranında azaldığı açıklandı. Şirket yönetimi, bu düşüşün temel nedenini bölgede devam eden çatışmalar ve azalan turist sayısı olarak gösterdi.

Hermes Finans Direktörü Eric du Halgouet, özellikle mart ayında Dubai ve Körfez şehirlerindeki alışveriş merkezlerinde satışların ciddi oranda gerilediğini belirtti. Halgouet, “Martta Dubai ve diğer Körfez şehirlerindeki lüks alışveriş merkezlerinde satışlar yüzde 40 düştü.” ifadelerini kullandı.

Turizmdeki Gerileme Avrupa’yı da Etkiledi

Orta Doğu’daki gelişmelerin yalnızca bölgeyle sınırlı kalmadığı, küresel ölçekte etkiler oluşturduğu bildirildi. Azalan turist sayısının Avrupa ve Asya’daki satışları da baskıladığı ifade edildi.

Bu süreçte ABD pazarı ise yüzde 17,2’lik artışla dikkat çekti. Söz konusu artışın, diğer bölgelerdeki kayıpları kısmen dengelediği kaydedildi.

Lüks tüketim sektöründe yaşanan daralma yalnızca Hermes ile sınırlı kalmadı. Gucci’nin ana şirketi Kering de benzer bir tablo açıkladı. Şirketin satışlarının yüzde 8 gerilemesinin ardından hisselerinde yaklaşık yüzde 10’luk değer kaybı yaşandı.

Kering yönetimi de satışlardaki düşüşün temel nedenleri arasında Orta Doğu’daki çatışmalar ve tüketici talebindeki zayıflamayı gösterdi.