Rusya- Ukrayna savaşı 5. ayında da devam ederken, Ukrayna topraklarının yüzde 20'i ele geçiren Moskova'nın sonraki hedefi ifşa oldu.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Moskova'nın Ukrayna'da Volodimir Zelenskiy rejimini değiştirmek istediklerini kabul etti.

LAVROV, 'REJİMİ DEĞİŞTİRME GİBİ BİR PLANIMIZ YOK' DEMİŞTİ

Lavrov, Afrika turu kapsamında gittiği Mısır'ın başkenti Kahire'de yaptığı açıklamada "Elbette Ukraynalıların tamamen halk ve tarih karşıtı olan bu rejimden kurtulmasına yardımcı olacağız" dedi.

Lavrov, Rus ve Ukrayna halklarının gelecekte bir arada yaşayacağını savundu.

Moskova'nın Kiev'deki siyasi liderliği değiştirme niyetiyle ilgili beyanı, Lavrov'un geçen Nisan ayındaki açıklamalarıyla çelişiyor.

O dönemde India Today televizyon kanalına konuşan Lavrov, "Ukrayna'daki rejimi değiştirme gibi bir planımız yok" demişti.

Rus Bakan Lavrov, hangi iktidarla yaşamak istediklerine dair kararın Ukraynalılara ait olduğunu söylemişti.

PUTİN, DONBASS'IN ÖTESİNİ DE MENZİLE KOYDU

Rusya kısa süre önce artık Ukrayna savaşında cephedeki stratejisini de değiştirdiğini duyurmuştu.

Lavrov geçen hafta yaptığı açıklamada Ukrayna'daki askeri hedeflerinin Moskova destekli ayrılıkçıların kontrolündeki Donetsk ve Luhansk bölgelerinden oluşan Donbass'ın da ötesine geçtiğini belirtmişti.

Kiev rejimine, Batı ülkeleri tarafından daha uzun menzilli silahlar tedarik edilmesini göz önünde bulunduran Rusya'nın, Ukrayna ordularını Donbass bölgesinden de uzağa itmek istediği tahmin ediliyor.

Lavrov ayrıca Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükri'yle düzenlediği ortak basın toplantısında, Rusya'nın Kahire'nin tüm tahıl siparişlerini karşılayacağına dair güvence verdi.

Arap Birliği'nin savaştaki tarafsız tutumu nedeniyle teşekkürlerini ileten Lavrov, Rusya lideri Vladimir Putin'den Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfattah El- Sisi'ye mektup getiridi.

Rusya'nın İstanbul'da imzalanan tahıl anlaşmasından bir gün sonra Ukrayna tahılının ihracatı için büyük önem taşıyan Odessa Limanı'nı vurması uluslararası kamuoyunun tepkisine neden olmuştu.

Editör: Haber Merkezi