Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ABD Başkanı Donald Trump, Sovyet ve Amerikan askeri birliklerinin İkinci Dünya Savaşı'nda Almanya’daki Elbe Nehri'nde bir araya gelmesinin 75’inci yıl dönümü nedeniyle ilgili ortak açıklama yaptı.

Yazılı olarak yapılan ortak açıklamada iki ülke birlikleri arasındaki temasın Nazi rejiminin kesin yenilgisinin habercisi olduğu belirtilerek, "Elbe’deki karşılaşma, 1942 tarihli Birleşmiş Milletler Deklarasyonu çerçevesinde birleşen çok sayıda ülke ve halkın muazzam çabalarının doruk noktasıdır” ifadesi kullanıldı.

Nazilere karşı ortak mücadelede çok sayıda asker ve sivilin hayatını kaybettiği hatırlatılan açıklamada, “Ayrıca mücadelede yer alan ordulara malzeme üreterek katkıda bulunan milyonlarca erkek ve kadını da unutmadığımızın altını çiziyoruz. Bu kahramanlık hiçbir zaman unutulmayacak” denildi.

Almanya topraklarında doğudan ilerleyen Sovyet askerleri ile batıdan ilerleyen ABD askerlerinin 25 Nisan 1945’te Elbe Nehri üzerinde bulunan köprüde bir araya gelmesi, İkinci Dünya Savaşı’nın sona ermesine giden sürecin önemli olaylarından biri olarak kabul ediliyor.

Editör: Haber Merkezi