05 Aralık 2025
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
İstanbul
Açık
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Ortadoğu Gazetesi DÜNYA Rus basınında Türkiye alarmı: Rus gazına bağımlılık azalıyor

Rus basınında Türkiye alarmı: Rus gazına bağımlılık azalıyor

Türkiye, Rus gazına bağımlılığını azaltmak için yeni bir enerji stratejisine yöneldi. ABD Başkanı Donald Trump’ın “Rus gazı alımını bırakın” çağrısının ardından Ankara, 43 milyar dolarlık Amerikan LNG (sıvılaştırılmış doğal gaz)anlaşmalarıyla enerji kaynaklarını çeşitlendiriyor.

Türkiye, Rus gazına bağımlılığını azaltmak için yeni bir enerji stratejisine yöneldi. ABD Başkanı Donald Trump’ın “Rus gazı alımını bırakın” çağrısının ardından Ankara, 43 milyar dolarlık Amerikan LNG (sıvılaştırılmış doğal gaz)anlaşmalarıyla enerji kaynaklarını çeşitlendiriyor.

Rus basınında yer alan haberlere göre, Mavi Akım ve TürkAkım doğal gaz hatlarına ilişkin uzun vadeli sözleşmelerin süresi dolarken, Türkiye 2028 yılına kadar yerli üretim ve LNG kaynaklarıyla enerji ihtiyacını büyük ölçüde karşılamayı hedefliyor.

Rusya’nın Payı Yüzde 60’tan 37’ye Düştü

Rus medyası, Türkiye’nin enerji alanında Rusya’dan kademeli olarak uzaklaştığını vurguladı. Haberlere göre, son 20 yılda Rusya’nın Türkiye’nin doğalgaz pazarındaki payı yüzde 60’tan yüzde 37’ye geriledi.

ABD’nin Rus enerji kaynaklarından uzaklaşma çağrısının ardından Türkiye’nin Amerikan LNG şirketleriyle uzun vadeli anlaşmalar imzaladığına dikkat çekildi.

43 Milyar Dolarlık LNG Anlaşması Dikkat Çekti

Reuters’ın aktardığı bilgilere göre, Türkiye 43 milyar dolarlık Amerikan LNG alımı planlıyor. Eylül ayında enerji şirketi Mercuria ile yapılan 20 yıllık anlaşma kapsamında, 2026’dan itibaren her yıl 4 milyar metreküp Amerikan gazı Türkiye’ye gönderilecek.

Ayrıca Türkiye, Karadeniz gazı başta olmak üzere yerli üretimini de hızla artırıyor.
Bu kapsamda, Türkiye’nin 2028’e kadar LNG ve yerli gaz üretimiyle toplam 26 milyar metreküp enerji arzınaulaşması bekleniyor. Bu durum, boru hattı gazı ihtiyacını 26 milyar metreküpe düşürecek.

Rus basınına göre, Türkiye’ye yıllık 22 milyar metreküp gaz sağlayan Mavi Akım ve TürkAkım projelerinin sözleşmeleri sona yaklaştı.
16 milyar metreküplük bir anlaşma bu yıl bitiyor ve henüz uzatma kararı alınmadı.

Buna ek olarak: İran’la yapılan doğalgaz anlaşması 2026’da, Azerbaycan’la yapılan anlaşmalar ise 2030 ve 2033 yıllarında sona erecek.

Bu durum, Türkiye’nin Rus gazına tamamen bağımlı olmaktan çıkabileceği yönündeki analizleri güçlendiriyor.

Uzmanlar: “Türkiye İki Yıl İçinde Rus Gazını Bırakabilir”

Enerji uzmanı Alexey Belogoriev, Rus basınına yaptığı değerlendirmede, “Türkiye, iki ila üç yıl içinde teorik olarak Rusya’dan gaz ithalatını tamamen durdurabilir” dedi.

Paris merkezli Akdeniz Enerji ve İklim Örgütü uzmanı Sokhbet Karbuz ise Türkiye’nin “fazla LNG alımıyla stratejik bağımsızlık kazandığını” belirtti.

Bayraktar: Amerikan LNG’si Daha Ucuz Alternatif Sunuyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Rusya, İran ve Azerbaycan’dan gaz alımının süreceğini, ancak Amerikan LNG’sinin daha ekonomik bir alternatif sunduğunu söylemişti.

Türkiye’nin enerji çeşitliliğini artıran bu adımın, hem ekonomik hem de jeopolitik anlamda yeni bir dönemin başlangıcı olacağı değerlendiriliyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *