İstanbul
Parçalı bulutlu
29°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
47,7436 %0.18
55,2510 %0.32
6.660,55 % 2,59
65.198,00 %0.253
Ortadoğu Gazetesi DÜNYA Sicilya açıklarında Roma Batığı 46 metre derinlikte bulundu

Sicilya açıklarında Roma Batığı 46 metre derinlikte bulundu

İtalyan dalgıçlar Sicilya açıklarında M.Ö. 2. veya 1. yüzyıla tarihlenen, yüzlerce amfora taşıyan antik Roma gemi batığı keşfetti.

WHATSAPP
KANALI
Ortadoğu Gazetesi Gündem artık cebinizde! Günün en önemli gelişmeleri anında telefonunuza gelsin. Ücretsiz katılın, hiçbir haberi kaçırmayın. Kanala Katıl

İtalyan dalgıçlar, Sicilya açıklarında 2 bin yıldan daha eski olduğuna inanılan antik Roma dönemine ait bir gemi batığı keşfetti. Yaklaşık 46 metre derinlikte bulunan geminin, antik dönemde şarap, zeytinyağı ve tahıl gibi ürünlerin taşınması ve depolanmasında kullanılan yüzlerce iyi korunmuş amforayla dolu olduğu belirtildi.

Roma Batığı 46 Metre Derinlikte Bulundu

Batığın keşfedilmesi, balıkçı ve serbest dalgıç Giacomo de Mola’nın Sicilya’daki Mazara del Vallo yakınlarında deniz tabanını incelemesiyle başladı.

De Mola, tarayıcısında büyük bir kayaya benzeyen bir cisim fark ettiğini ve daha yakından incelemek için bölgeye daldığını anlattı. Karşılaştığı cismin kaya olmadığını fark eden dalgıç, bölgede yüzlerce amfora gördüğünü belirtti.

Keşif anını sosyal medya hesabından anlatan de Mola, “Yaklaştım ve kalbim durdu. Bu bir kaya değildi” ifadelerini kullandı.

Balıkçılardan gelen ihbarın ardından uzman polis dalgıçları bölgeye giderek gemiyi yaklaşık 46 metre derinlikte buldu.

Batık M.Ö. 2. veya 1. Yüzyıla Tarihleniyor

İtalya Kültür Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, antik Roma gemi batığının M.Ö. 2. ya da 1. yüzyıla tarihlendiği belirtildi.

Yerel medyada yer alan bilgilere göre batığın yaklaşık 21 metre uzunluğunda ve 6 metre genişliğinde olduğu bildirildi.

Gemide yüzlerce iyi korunmuş amfora bulundu. Antik dönemde kullanılan bu uzun seramik kapların çoğunlukla şarap, zeytinyağı veya tahıl gibi ürünlerin depolanması ve taşınmasında kullanıldığı belirtildi.

Kültür Bakanı Giuli'den Roma Batığı Açıklaması

İtalya Kültür Bakanı Alessandro Giuli, Sicilya açıklarında bulunan Roma gemisini “son yılların en önemli sualtı arkeolojik keşiflerinden biri” olarak nitelendirdi.

Batığın bulunmasının ardından İtalya polisinin kültürel mirasın korunmasından sorumlu ve Carabinieri Art Squad olarak bilinen biriminin uzman dalgıçları bölgeye gönderildi.

Yetkililer, uzmanların gemi batığının niteliğini belirlemek ve taşıdığı yük hakkında daha fazla bilgi edinmek amacıyla inceleme yapacağını bildirdi.

Soruşturma ve inceleme süreci devam ederken batığın bulunduğu alanın korunması için güvenlik önlemlerinin alınacağı da açıklandı.

Batığın Görüntülerini Sosyal Medyada Paylaştı

Giacomo de Mola, keşfettiği Roma batığının görüntülerini sosyal medya hesabından yayımladı. Görüntülerde amforaların arasında yaşayan yılan balıkları ve çeşitli deniz canlıları da yer aldı.

De Mola, keşfi hayatının en inanılmaz buluşu olarak nitelendirerek, yaklaşık 20 yüzyıl sonra bölgeyi yeniden gören ilk insanlardan biri olmanın nasıl bir his olduğunu tarif etmenin zor olduğunu söyledi.

Batıkla ilgili görüntüleri paylaşan de Mola, “Deniz bizi şaşırtmayı asla bırakmıyor. Bu kez sadece bir batık bulmadık, tarihimizin bir parçasını bulduk” ifadelerini kullandı.

Akdeniz'de Daha Önce de Antik Batıklar Bulundu

Akdeniz’in deniz tabanında benzer çok sayıda antik gemi batığının bulunduğu düşünülüyor.

2023 yılında Roma’nın kuzeybatısında yüzlerce amfora taşıyan başka bir gemi batığı bulunmuştu. Söz konusu geminin de M.Ö. 1. ya da 2. yüzyıla ait olduğu belirtilmişti.

2018 yılında ise Bulgaristan kıyılarında 2 bin 400 yıldan daha eskiye tarihlenen bir Yunan ticaret gemisi yan yatmış halde bulunmuştu. Bu batık, keşfedildiği dönemde dünyanın bilinen en eski sağlam gemi batığı olarak nitelendirilmişti.