İstanbul
Parçalı bulutlu
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ortadoğu Gazetesi DÜNYA Sumud Filosu aktivistlerinden teşekkür mesajı: “Türkiye tüm imkanlarını seferber etti”

Sumud Filosu aktivistlerinden teşekkür mesajı: “Türkiye tüm imkanlarını seferber etti”

Küresel Sumud Filosu’nun Fransız aktivistleri, İsrail’de işkence ve şiddete maruz kaldıklarını belirterek Türkiye’nin tahliye sürecindeki desteği için teşekkür etti.

Soykırımcı İsrail tarafından alıkonulan Küresel Sumud Filosu’nun Fransız aktivistleri, Paris’te düzenlenen basın toplantısında yaşadıklarını anlatarak İsrail’e yaptırım uygulanması çağrısında bulundu.

Fransa Ulusal Meclisi’nde düzenlenen toplantıya Yeşiller Partisi (EELV) Milletvekili Sabrina Sebaihi ile filoda yer alan Fransız aktivistler katıldı.

“Abluka kaldırılmadı”

EELV Milletvekili Cyrielle Chatelain, toplantının amacının aktivistlerin yaşadıklarını ve Fransız hükümetinden beklentilerini kamuoyuyla paylaşmak olduğunu söyledi.

Milletvekili Sabrina Sebaihi ise Gazze’ye yönelik ablukanın devam ettiğini belirterek, “Öncelikle bu ablukadan bahsedilmesini sağlıyor, normalde bu abluka ateşkesle birlikte kaldırılmalıydı. Ancak kesinlikle kaldırılmadı” dedi.

Sebaihi ayrıca Fransa’nın İsrail’e yönelik yaptırımlar konusunda Avrupa Birliği’ni beklemek zorunda olmadığını ifade ederek, “Fransa askeri iş birliğini ve silah sevkiyatını tamamen durdurmaya karar verebilir” diye konuştu.

“İşkence ve psikolojik baskıya maruz kaldık”

Filonun Fransız aktivistlerinden eski senatör Alima Boumediene-Thiery, İsrail tarafından alıkonulan aktivistlerin fiziksel ve psikolojik baskıya maruz kaldığını söyledi.

Boumediene-Thiery, “Birçok aktivist yaralandı. Yaşadıklarımız çok zordu ancak bu, Filistinlilerin her gün yaşadıklarının belki yüzde biri” ifadelerini kullandı.

Aktivistlerin uyumalarının engellendiğini ve bazı kişilerin darbedildiğini belirten Boumediene-Thiery, İsrail hakkında uluslararası hukuk kapsamında şikayetçi olacaklarını açıkladı.

Türkiye’ye teşekkür ettiler

Filonun Fransız aktivistlerinden Sylvie Parmentier, tahliye sürecinde Türkiye’nin sağladığı destek nedeniyle duygulandığını söyledi.

Parmentier, “Türk hükümetine bizim için yaptıkları için teşekkür etmek istiyorum” dedi.

Türkiye’nin uçak tahsis ettiğini belirten Parmentier, doktor, hemşire ve ambulans desteği de sağlandığını ifade etti.

“Türkiye bizimle çok iyi ilgilendi”

Aktivistlerden Jihene Hadj Mbarek de Türkiye’de kendilerine gösterilen ilgiden memnuniyet duyduklarını dile getirdi.

Mbarek, “Bizlerle ilgilenilmesi için doktor ve hemşirelerin olduğu bir hastanenin tamamını kullanımımıza açtılar” ifadelerini kullandı.

İsrail’de “insanlık dışı” muamele gördüklerini savunan Mbarek, “Hayvan muamelesi gördük, aşağılandık, fiziksel ve psikolojik işkence gördük” dedi.

İsrail’e yaptırım çağrısı

Aktivistler, İsrail’in uluslararası hukuku ihlal ettiğini savunarak Fransa ve uluslararası topluma yaptırım çağrısında bulundu.

Fransız aktivistler, Gazze’ye yönelik ablukanın sona erdirilmesi ve bölgede yaşananların bağımsız şekilde soruşturulması gerektiğini ifade etti.