İstanbul
Parçalı bulutlu
12°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ortadoğu Gazetesi DÜNYA Tayvan liderinin ziyareti Çin'i küplere bindirdi

Tayvan liderinin ziyareti Çin'i küplere bindirdi

Tayvan lideri Lai’nin gizli Esvatini ziyareti Çin’i kızdırdı. “23 milyonun hakkı” çıkışı uluslararası gerilimi yeniden alevlendirdi.

Tayvan Devlet Başkanı Lai Ching-te’nin Esvatini’ye yaptığı sürpriz ziyaret, Asya-Pasifik’te gerilimi yeniden tırmandırdı. Pekin yönetimi sert ifadelerle tepki gösterirken, Taipei “dünyayla bağ kurma hakkı” vurgusunu öne çıkardı.

Tayvan lideri Lai, Esvatini Kralı III. Mswati ile gerçekleştirdiği görüşmede ülkesinin egemenliğini güçlü sözlerle savundu. “23 milyon Tayvanlının dünyayla etkileşim kurma hakkı var. Hiçbir ülke bunu engelleyemez” diyen Lai, uluslararası alanda varlık göstermeye devam edeceklerini belirtti.

Ziyaret neden gizli tutuldu?

Ziyaretin önceden duyurulmaması dikkat çekti. Tayvanlı yetkililer, bu yöntemin dış müdahale riskini azaltmak için tercih edildiğini ifade etti. Nitekim geçtiğimiz ay Tayvan, Çin’in baskısı nedeniyle bazı ülkelerin Lai’nin uçağına hava sahası izni vermediğini açıklamıştı. Bu durum, Pekin’in bölgedeki etkisini bir kez daha gündeme taşıdı.

Çin’den sert ve aşağılayıcı tepki

Çin Tayvan İşleri Ofisi, ziyareti sert ifadelerle eleştirerek Lai’yi hedef aldı. Pekin yönetimi, Tayvan’ın bağımsız bir devlet olmadığını savunurken diğer ülkelere de Taipei ile resmi temasları kesme çağrısı yaptı. Tayvan’ın Çin politikalarından sorumlu kurumu ise bu açıklamaları “aşağılayıcı ve anlamsız” olarak değerlendirdi.

Uluslararası dengeler yeniden mi şekilleniyor?

Lai’nin daha önce iptal edilen seyahati, ABD ve Avrupa’da Çin’e yönelik eleştirileri artırmıştı. ABD, Avrupa Birliği, İngiltere, Fransa ve Almanya, Tayvan üzerindeki baskılardan duydukları rahatsızlığı dile getirmişti. Esvatini ise Tayvan ile resmi diplomatik ilişkisini sürdüren sınırlı sayıdaki ülkeden biri olarak öne çıkıyor.