Yüzlerce asırlık köklü bir medeniyetin temelleri üzerinde yükselen ve ortak dil, tarih ve kültür bağıyla birbirine bağlı olan kardeş Türk Devletleri, tarihte ilk defa siyasi, ekonomik, kültürel ve sosyal alanlarda kapsamlı işbirliğini teşvik etmek üzere gönüllü olarak Teşkilatımız çatısı altında bir araya gelmiştir. 
Devletlerimiz arasındaki ilişkilerin Teşkilatımız bünyesinde ete kemiğe büründüğü bu tarihi gün işte bu sebeple Devlet Başkanlarımız tarafından “Türk İşbirliği Günü” olarak kutlanmak üzere tarihe ve gelecek nesillere armağan edilmiştir. 
Bugün bizim ortak günümüz, ortak bayramımızdır!


13 yıldır kutsal bir ülküye hizmet ediyor, başta Devlet Başkanlarımız olmak üzere Üye ve Gözlemci Devletlerimizin tüm kurum ve kuruluşları ile birlikte müthiş bir uyum ve koordinasyon ile gece gündüz demeden çalışmalarımızı yürütüyoruz. 
Geçtiğimiz yıl Kasım ayında Teşkilatımızın tarihinde çok önemli bir kilometre taşı olan İstanbul Zirvemizi gerçekleştirdik. Bu Zirve’yle Sayın Devlet ve Hükümet Başkanlarımızın teveccühüne mahzar olduk. Öte yandan isim değişikliğimiz, Türkmenistan’ın aramıza katılımı ve Zirve sırasında kabul edilen 2040 Türk Dünyası Vizyon Belgesinde ortaya konan hedeflerin verdiği ivme ile yaklaşık bir yıldır yüksek bir enerji ve tempo ile bu teveccühe layık olmak için çalışmaktayız. 
Ayrıca ekonomiden ulaştırmaya, sağlıktan eğitime, gençlik ve spordan turizme kadar 20'den fazla işbirliği alanında çok somut ve verimli işlere imza attık. Tüm bu alanları kapsayan bakanlar ve uzmanlar seviyesinde toplantıların yanı sıra değişik konularda forumlar, üst düzey konferanslar, sektörel çalıştaylar, eğitim ve kapasite geliştirme programlarını düzenlemeye etkin bir şekilde devam ettik.
Ülkelerimizin küçük ve orta ölçekli işletmelerini (KOBİ) desteklemeyi hedefleyen Türk Yatırım Fonu'nun çok yakında hayata geçmesiyle ekonomik işbirliği sahasındaki yoğun çabalarımız inşallah meyvelerini verecek.


Bu dönemde Devlet Başkanlarımız ve Dışişleri Bakanlarımız da karşılıklı resmi ziyaretlerde oldukça aktif olmuşlar ve muadilleriyle çok dinamik bir şekilde görüşmeler gerçekleştirmişler, birçok ikili anlaşmaya imza atmışlar ve daha üst düzey stratejik ortaklıklar tesis etmişlerdir.
Bu Kasım ayında Semerkant'ta, Teşkilatımız için hayati önem taşıyan bir dizi önemli kararın alınacağı, tüm Türk dünyasının yararına çeşitli çok taraflı anlaşmalar sonuçlandırılacağı bir başka önemli Zirveye tanık olacağız.


Bu itibarla, Üye ve Gözlemci Devletlerimizin refahı ve dayanışmasının hizmetinde, Liderlerimiz tarafından ortaya konan tüm sorumluluklarımızı ve çalışmalarımızı eksiksiz yerine getirmek için elimizden gelenin en iyisini yapmak gayretindeyiz.
Yürüdüğümüz yol geleceğimizi aydınlatıyor, tamamladığımız her görev bizi daha yüksek bir hedefe götürüyor ve başarılarımız taahhütlerimizi güçlendiriyor.


Bu duygu ve düşüncelerle, Teşkilatımızın faaliyetlerine sürekli destek ve yardımlarını esirgemeyen Üye Devletlerimizin Devlet Başkanlarına, Bakanlıklarına, kamu kurumlarına, iş dünyasının temsilcilerine ve STK'larına en derin şükranlarımızı sunarız.
Barış, birlik ve beraberlik dileklerimizle, dünyadaki tüm Türk halklarının 3 Ekim'ini en içten dileklerimizle kutlarız.
Biz Birlikte daha güçlüyüz!

Editör: Haber Merkezi