HPM İcra Kurulu Başkanı Sayın Efghan Nifti'nin ev sahipliğinde düzenlenen Forum'a, HPM Güvenlik ve Siyasi Program Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyesi Büyükelçi Richard E. Hoagland, Kazakistan Cumhuriyeti Dışişleri Bakan Yardımcısı Adil Tursunov, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal, Azerbaycan Cumhuriyeti'nin Amerika Birleşik Devletleri Büyükelçisi Hazar İbrahim katıldı ve dinleyicileri bölgedeki son gelişmeler hakkında bilgilendirdirerek, TDT'nın birçok alanda çok taraflı işbirliği süreçlerinde lider ve kolaylaştırıcı unsur olarak artan önemini vurguladılar.
ABD Enerji Kaynaklarından Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Geoffrey Pyatt ve USAID Asya Bürosu Başkan Yardımcısı Änjali Kaur Forum'da yaptıkları konuşmalarda önemli konulara değindiler.
Enerjinin çeşitlendirmesinin, temiz yenilenebilir enerjiye geçiş için küresel çabaların öneminin altını çizen konuşmacılar, Hazar ülkelerinin daha fazla bölgesel bağlantı ve küresel enerji güvenliği için oynadıkları önemli rolü vurgulayarak,  ABD'nin Hazar bölgesinde özellikle aşağıdaki konularda daha fazla işbirliği için kararlılığını yinelediler. 
Genel Sekreter Baghdad Amreyev konuşmasında, TDT’nın, çok yönlü siyasi ve sektörel işbirliği alanlarında üyelerinin ihtiyaçları doğrultusunda daha fazla karşılıklı destek ve dayanışma ortamı yaratmayı vaat eden,  gittikçe daha etkili bir platform oluşturduğunun altını çizdi.
Genel Sekreter, Teşkilatın uzun vadeli stratejisi olan “Türk Dünyası 2040 Vizyonu”nun öncelikli gündeminde ekonomi, ulaştırma ve enerjinin yer aldığını vurgulayarak, Forum katılımcılarına TDT bölgesinde, Üye ülkeler arasındaki ticaret cirosunun artırılması, Trans-Hazar Doğu Batı Orta Koridoru boyunca ulaşım ve gümrük prosedürlerinin basitleştirilmesi ve dijitalleştirilmesi, özellikle mikro, küçük ve orta ölçekli işletmeler olmak üzere özel sektör çeşitlendirme ve geliştirme için mevcut finansal araçların sayısının artırılması ve Türk bölgesindeki yatırım ortamının iyileştirilmesi ve enerji sektöründe çok taraflı işbirliğinin genişletilmesi ve benzeri konularda ticaretin kolaylaştırılmasına yönelik yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi. 
B. Amreyev, Türk Devletlerinin özellikle küresel ve bölgesel zorluklarla mücadelede Batı için önemini vurgulayarak, Teşkilatın Hazar bölgesinde faaliyet gösteren ABD hükümet organları ve işadamları ile yakın çalışmaya hazır olduğunu ifade etti.

Editör: Haber Merkezi