İstanbul
Parçalı az bulutlu
19°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
48,7883 %0.08
56,1083 %-0.08
6.865,89 %0.94
81.055,31 %4.17
Ortadoğu Gazetesi DÜNYA Trump Grönland anlaşmasını duyurdu: “Geniş çaplı askeri varlık oluşturacağız”

Trump Grönland anlaşmasını duyurdu: “Geniş çaplı askeri varlık oluşturacağız”

ABD Başkanı Donald Trump, Danimarka ve Grönland ile ABD'ye adadaki güvenlik ihtiyaçları konusunda “kalıcı kontrol hakkı” tanıdığını söylediği bir anlaşmaya varıldığını açıkladı. Trump, anlaşmanın süresiz olduğunu ve ABD'nin Grönland'ın uygun bölgelerinde geniş çaplı askeri varlık oluşturma sürecine başlayacağını belirtti.

WHATSAPP
KANALI
Ortadoğu Gazetesi Gündem artık cebinizde! Günün en önemli gelişmeleri anında telefonunuza gelsin. Ücretsiz katılın, hiçbir haberi kaçırmayın. Kanala Katıl

ABD Başkanı Donald Trump, Grönland konusunda Danimarka ve Grönland ile bir anlaşmaya varıldığını duyurdu. Trump, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada söz konusu anlaşmanın ABD'nin adadaki güvenlik ihtiyaçları üzerinde kalıcı kontrol hakkına sahip olmasını öngördüğünü söyledi.

Trump anlaşmanın süresiz olduğunu söyledi

Trump, yaptığı açıklamada anlaşmanın ABD'nin Grönland'a ilişkin güvenlik endişelerini giderdiğini savundu.

ABD Başkanı, anlaşmanın Washington yönetimine herhangi bir maliyet getirmediğini de belirterek, ABD'nin Grönland'da askeri varlık gösterebilmesine imkan sağlandığını ifade etti.

Grönland'daki yabancı askeri varlığa ilişkin açıklama

Trump, anlaşmanın başka ülkelerin Grönland'daki askeri faaliyetlerine ilişkin hükümler içerdiğini de söyledi.

ABD Başkanı, “Bundan böyle hiçbir ABD düşmanı, bizim açık yazılı onayımız olmadan asla Grönland'da üs kuramaz, Grönland'da askeri varlık gösteremez veya Grönland'da hassas yatırımlar yapamaz.” ifadelerini kullandı.

Geniş çaplı askeri varlık oluşturulacak

Trump, varıldığını açıkladığı anlaşmanın süresiz olduğunu belirterek Grönland'daki ABD askeri varlığının genişletileceğini duyurdu.

ABD Başkanı, “Grönland'ın uygun bölgelerinde geniş çaplı bir askeri varlık oluşturma sürecine derhal başlayacağız.” dedi.

Trump anlaşmanın detaylarını açıkladı

Trump'ın açıklamasına göre anlaşma, ABD'nin Grönland'daki güvenlik ihtiyaçları konusunda uzun vadeli yetkilere sahip olmasını ve adadaki askeri varlığını artırmasını kapsıyor.

ABD Başkanı ayrıca anlaşmanın Washington'a herhangi bir mali yük getirmediğini ve Grönland'daki güvenlik politikalarında ABD'ye geniş yetkiler sağladığını savundu.