İstanbul
Parçalı bulutlu
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Ortadoğu Gazetesi DÜNYA Trump NATO ile anlaştı gümrük vergilerini durdurdu

Trump NATO ile anlaştı gümrük vergilerini durdurdu

ABD Başkanı Donald Trump, Davos’ta Mark Rutte ile Grönland ve Arktik Bölgesi için “çerçeve anlaşma” oluşturduklarını söyledi. Trump, 1 Şubat’ta 8 Avrupa ülkesine uygulanması planlanan gümrük tarifelerini durdurduğunu açıkladı.

ABD Başkanı Donald Trump, İsviçre’nin Davos kasabasında düzenlenen 56. Dünya Ekonomik Forumu toplantılarının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Trump, Grönland konusunda NATO ile bir “çerçeve anlaşma” oluşturduklarını belirterek, anlaşmanın uzun vadeli olacağını söyledi.

“Uzun vadeli ve nihai bir anlaşma” açıklaması

Trump, bir televizyon kanalının muhabiri tarafından yöneltilen soruya verdiği yanıtta, Grönland ile ilgili çerçeve anlaşmayı “uzun vadeli ve nihai bir anlaşma” olarak nitelendirdi. Trump, anlaşmanın Grönland’ın ABD’ye geçişini nasıl tanımlayacağına ilişkin detaylara girmedi.

Trump, çerçeve anlaşmanın süresinin ne kadar olacağı sorusuna ise “sonsuz” yanıtını verdi. ABD Başkanı, bu anlaşmanın tarafları “çok iyi bir konuma” getireceğini ifade etti.

1 Şubat tarifeleri durduruldu

Trump, Davos temasları kapsamında NATO Genel Sekreteri Mark Rutte ile Grönland konusunda bir “anlaşma çerçevesi” oluşturduklarını söyledi. Trump, bu kapsamda 1 Şubat’ta yürürlüğe girmesi planlanan ve Avrupa ülkelerine uygulanacağı belirtilen gümrük tarifelerini durdurduğunu açıkladı.

Trump, daha önce 1 Şubat’tan itibaren 8 Avrupa ülkesinden ithal edilen bazı mallara yüzde 10 tarife getirileceğini, 1 Haziran’da ise bu oranın yüzde 25’e çıkarılacağını duyurmuştu.

Truth Social paylaşımıyla duyurdu

ABD Başkanı Trump, görüşme sonrası Truth Social hesabından yaptığı paylaşımda, Mark Rutte ile “çok verimli” bir görüşme gerçekleştirdiklerini belirtti. Trump, bu görüşme sonucunda Grönland ve Arktik Bölgesi ile ilgili gelecekte yapılacak bir anlaşmanın çerçevesinin oluşturulduğunu kaydetti.

Trump, söz konusu çözümün hayata geçmesi halinde ABD ve NATO ülkeleri için “harika bir çözüm” olacağını ifade etti.

“Altın Kubbe” sistemi için ek görüşmeler

Trump, Grönland gündemine ilişkin olarak “Altın Kubbe” savunma sistemi konusunda da ek görüşmeler yapılacağını söyledi. Sürecin, Başkan Yardımcısı JD Vance, Dışişleri Bakanı Marco Rubio ve Özel Temsilci Steve Witkoff tarafından yürütüleceğini açıkladı.

ABD borsasında yükseliş

Trump’ın Grönland konusunda NATO ile bir çerçeve oluşturduklarını ve 1 Şubat’ta yürürlüğe girmesi planlanan gümrük tarifelerini uygulamayacağını duyurmasının ardından New York borsası günü yükselişle tamamladı.

Kapanışta Dow Jones endeksi 500 puanın üzerinde değer kazanarak yüzde 1,21 artışla 49.076,98 puana yükseldi. S&P 500 endeksi yüzde 1,16 artışla 6.875,62 puana, Nasdaq endeksi ise yüzde 1,18 kazançla 23.224,83 puana çıktı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *