ABD Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile yaptığı görüşmenin ardından, İsrail ve Hizbullah'ın karşılıklı olarak birbirlerine saldırmama konusunda mutabakata vardığını açıkladı.
Orta Doğu'da son dönemde artan gerilim ve çatışmalar sürerken, ABD Başkanı Donald Trump'tan dikkat çeken bir açıklama geldi. Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinin detaylarını kamuoyuyla paylaştı.
Trump, taraflarla yapılan temaslar sonucunda İsrail ve Hizbullah'ın çatışmaları durdurma konusunda uzlaştığını öne sürdü.
Netanyahu ile görüşmesini anlattı
ABD Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesini "çok iyi" olarak nitelendirdi.
Trump, görüşmede Lübnan'daki son gelişmelerin ele alındığını belirterek, İsrail'in Beyrut'a asker göndermeyeceğini ifade etti.
Açıklamasında, bölgede hareket halinde bulunan birliklerin de geri çevrildiğini söyledi.
"Birbirlerine saldırmayacaklar"
Trump, Hizbullah ile de dolaylı temas kurulduğunu belirterek tarafların çatışmaları sonlandırma konusunda mutabakata vardığını dile getirdi.
ABD Başkanı açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
“Onlar da tüm çatışmaların durdurulacağı konusunda mutabık kaldılar. İsrail onlara saldırmayacak, onlar da İsrail'e saldırmayacak.”
İran-ABD hattında gerilim sürüyor
Öte yandan İran ile ABD arasında yürütülen temaslara ilişkin yeni gelişmeler de gündemdeki yerini koruyor.
İran'ın yarı resmi Tesnim Haber Ajansı tarafından yayımlanan haberlerde, Tahran yönetiminin ABD ile yürütülen mesaj alışverişini durdurduğu belirtildi.
Haberde, görüşmelerin yeniden başlaması için İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırılarını sonlandırması ve işgal ettiği bölgelerden çekilmesinin şart koşulduğu ifade edildi.
Hürmüz Boğazı iddiası gündemde
İran basınında yer alan haberlerde ayrıca Tahran'ın Hürmüz Boğazı'nın kapatılması seçeneğini değerlendirdiği yönünde iddialar da yer aldı.
Bunun yanında Babülmendep Boğazı dahil olmak üzere farklı bölgelerde yeni adımların gündeme gelebileceği öne sürüldü.
Söz konusu iddialarla ilgili İranlı yetkililerden resmi ve kapsamlı bir açıklama ise henüz yapılmadı.
