ABD ve İran arasında yaşanan askeri gerilimin ilerlemesinin önüne Demokratlar geçmeye çalışıyor. Temsilciler Meclisi, Donald Trump’ın olası bir askeri hamle kararını önlemeye yönelik yetki sınırlama tasarısı hazırladı.

KONGREDEN İZİN ALINMASI BELİRTİLDİ

ABD’nin yasama organlarından biri olan Temsilciler Meclisi’nin gündemi son günlerde Başkan Donald Trump’ın İran ile yaşanan askeri gerilimin ardından alacağı kararları kongreye danışması. Toplam sandalye sayısı 435 olan Temsilciler Meclisi’nde yetki sınırlandırma kararına 194 oya karşı Demokratlardan 224 oy çıkmasıyla tasarı kabul edildi. Tasarıda herhangi bir karşı saldırı gerçekleşmediği sürece ABD, İran’la girilecek bir askeri mücadele için Kongre’nin iznini alması, düzenlenecek operasyonun detayları hakkında bilgi vermesi yer alıyor.

SENATO’DAN GEÇME İHTİMALİ DÜŞÜK

Tasarının Temsilciler Meclisi’nden geçmiş olması sadece sembolik olarak değerlendiriliyor. Cumhuriyetçilerin bir diğer yasama organı olan Senato’da çoğunlukta olmaları sebebiyle “askeri eyleme geçmek için kongreden izin alınması” kararına karşı oy kullanması bekleniyor. Başkan Donald Trump, Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi için Twitter hesabından “Deli Nancy Pelosi’nin Savaş Yetkileri Tasarısı’na karşı oy kullanın” diyerek Cumhuriyetçileri harekete geçirmişti. Karar verici yasama organı Senato’da Cumhuriyetçilerin 53, Demokratların 47 sandalyesi bulunuyor.

Editör: Haber Merkezi