İran'da Şiiler için büyük öneme sahip Kum kentindeki Cemkeran Camisi kubbesine asılan kırmızı bayrağın 'uluslararası basında' bulduğu anlam tartışılmaya devam ediyor.

İLK KEZ GÖNDERE ÇEKİLDİ

Zira bayrağın Kasım Süleymani suikastının hemen ardından göndere çekilmesi uluslararası basın tarafından 'savaş ilanı' olarak yansıtıldı. Kırmızı bayraklar aynı zamanda Tahran'daki gösterilerde de havalandı.İran'da kırmızı bayrak tarihte ilk kez göndere çekildi.

BAYRAĞIN ANLAMI

Cemkeran Camisi kubbesine asılan bayrak, 'alınması zorunlu olan intikam' anlamına geliyor. Şiiler için yas ayı olan Muharrem'de de siyah ve kırmızı bayrak asılıyor bu nedenle bayrağın kültürel ve tarihi bir arka planı da var ve sadece savaş ilanı olarak yorumlanması doğru olmaz. 

HENÜZ KARŞILIK YOK

Suikastın üzerinden günler geçmesine rağmen İran'dan henüz doğrudan bir karşılık gelmedi. İran'ın bugün attığı son adımlar 'zamana yayılacak' bir intikam planının uygulamaya geçeceği işaretlerini veriyor. Söz konusu iki adımdan birisi İran'ın Süleymani'nin 1998 yılından beri yönettiği Kudüs Güçleri'ne Süleymani'nin ölümünden sonra 200 milyon euro ek bütçe verilmesi. İran meclisi bu adıma ek olarak Ortadoğu'da Pentagon'a bağlı askeri güçleri terör örgütü olarak ilan ettiğini duyurdu. Hem Kudüs güçlerine ek fon ayrılması hem de Ortadoğu'daki ABD güçlerinin 'terörist' ilan edilmesi İran'ın zaman içinde bölgedeki ABD askeri mevcûdiyetine milis güçler aracılığıyla karşı adımlar atmaya hazırlandığına işaret olarak yorumlanıyor.

NE OLMUŞTU?

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), İran Devrim Muhafızları Ordusuna bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis'in, Bağdat Havalimanı yakınına düzenlenen saldırıda öldürüldüğünü açıklamıştı.

İran Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney ise ABD saldırısının intikamının alınacağını söyledi. Ülkede 3 gün ulusal yas ilan eden Hamaney, ABD güçlerine sert karşılık verileceğini duyurmuştu.

Editör: Haber Merkezi