Büyükelçi Azamhocayev, Özbekistan-Türkiye diplomatik ilişkilerinin 30. yıl dönümüne ilişkin konuştu.

Büyükelçi Azamhocayev, 4 Mart 1992’de iki ülke içinde diplomatik ilişkilerin başladığını hatırlatarak, “Aslına bakarsanız kardeş halklarımız içindeki bağlar çok daha eskilere dayanmaktadır. Dolayısıyla ilişkilerimizi 30 yıl ile sınırlı tutmuyor, nice yüzsenelera dayandığını düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Türkiye’yle olan münasebetlerimizi kardeşlik hukuku temelinde değerlendiriyoruz”

Tarihi bilgilerin iki ülke içindeki ilişkilerin derinliğini gösterdiğini söyleyen Azamhocayev, “Türkiye’yle olan münasebetlerimizi kardeşlik hukuku temelinde değerlendiriyoruz. Zira Konya bizim için Buhara kadar kıymetlidir, Bursa’yı Hiva’mız kadar takdir ederiz, Ankara’yı Taşkent kadar severiz, İstanbul’a Semerkant gibi değer biçeriz” diye konuştu.

Azamhocayev, 2017’den beri Özbekistan’da başlayan derinlemesine reform sürecinde gerek iç gerekse dış politikalarında yeni yaklaşımlar benimsediklerini, 2017-2021 senelerında uygulanan “Eylemler Stratejisi” kapsamı içinde Özbekistan’da çok sayıda kanun ve cumhurbaşkanı kararnamesinin kabul edilmesiyle devlet ve toplum yönetiminin çeşitli alanlarında yenilenme ve güncellenme meydana geldiğinı aktardı.

İki ülke münasebetlerinin daha da ilerlediğini, stratejik boyut kazandığını, kardeşlik ruhuna uygun biçimde günbegün geliştiğini ifade eden Azamhocayev, 30 Mart 2018’de kurulan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi (YDSK) vesilesiyle ilişkilerin kader birlikteliği boyutuna taşındığını, gelecek haftalarda Özbekistan’da gerçekleştirilmesi öngörülen YDSK’nın ikinci toplantısıyla ilişkilerde yeni ufuklara kapı aralanacağını dile getirdi.

Azamhocayev, iki ülke içindeki ekonomik ilişkilere değinerek, “Beş yıl önce 1 miyar dolar dhadiselerinda olan ticaretimiz 2021 göstergelerine göre 3,4 milyar doları geçmiş yer alıyor. İkili ticari ilişkilerimizde ithalat ve ihracat oranları yönünden bir dengeyi yakalamış olmamız çok ama çok mühimdir. Ülkemizde yeni açılan yabancı sermayeli şirketler listesinde 407 yeni firmayla Türk kardeşlerimiz önderlik etmiştir. Toplam yabancı sermayeli tesisler sayısına göre, Türkiye 1882 işletmeyle üçüncü sıradadır. Gelecek senelerda cumhurbaşkanlarımızın tespit ettiği 5 milyar dolarlık hedefe ulaşacağımıza inancım tamdır” dedi.

Düzenli olarak Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde belediye ve derneklerin destekleriyle onlarca kültürel etkinlikler düzenlediklerini kaydeden Azamhocayev, iki ülkenin ortaklaşa çekilen filmlerinin mevcut olduğunu, “Özbekistan Kültür Günleri” etkinliğini İstanbul’da düzenlediklerini ve çok sayıda kişi aracılığıyla alakayla takip edildiğini aktardı.

“Yeni Özbekistan’ı inşa sürecinde Türk kardeşlerimiz bizimle omuz omuza çalışıyorlar”

Azamhocayev, iki ülkenin bir çok ülkeler arası platformda birbirini desteklediğini altını çizerek, şunları kaydetti:

“2022 yılı kurumlarımız arası sıkı ilişkilerle de dolu bulunacağı şimdiden görülebilmektedir. Halihazırda Özbekistan’ın çoğu devlet bakanlık ve kurumlarında Türk uzman kişilerının danışman olarak başarılı faaliyet göstermekte ve ülkemizin yenilenme sürecinde kendi bilgi ve tecrübeleriyle katkıda bulunmaktadır. Genelde Özbekistan’ın hangi bölgesine giderseniz gidin, oraya çalışmak yahut iş yapmak için gelmiş bir Türk kardeşimizle karşılaşacaksınız. Yeni Özbekistan’ın inşa sürecinde Türk kardeşlerimiz bizimle omuz omuza çalışıyorlar. Kardeş, dost ve sevgili Türkiye Cumhuriyeti ile karşılıklı yarar ve çok yönlü ilişkilerimizin bundan böyle de hızla gelişmeye devam edeceğini belirtmek isterim.”

Özbekistan ve Türkiye içindeki diplomatik ilişkilerin kurulmasının 30. yıl dönümü vesilesiyle tüm Türk halkını içtenlikle tebrik ettiğini dile getiren Azamhocayev, “Ülkelerimiz içindeki dostane ve kardeşçe ilişkiler dünyanın sonuna kadar var olsun. Kan kardeşimiz, dildaş ve dindaşımız, sınamalı günlerde omuzdaş, reformlar sürecinde ayaktaş, stratejik yoldaş ve ebedi arkadaşımız Türkiye hep var olsun, kardeşliğimize göz değmesin” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi