Yunanistan’da Metron Analysis araştırma şirketi tarafından yapılan ankette, katılımcıların yüzde 66’sı ülkenin yanlış yönde ilerlediğini belirtti. Ankette hükümetin çalışmalarını olumsuz değerlendirenlerin oranı da yüzde 66 olurken, Başbakan Kiryakos Miçotakis hakkında olumsuz görüş bildirenlerin oranı yüzde 65 olarak kaydedildi.
Metron Analysis tarafından gerçekleştirilen araştırmada katılımcılara, “Sizce ülke, bu dönemde doğru mu yanlış mı yöne doğru ilerliyor?” sorusu yöneltildi.
Ankete katılanların yüzde 66’sı Yunanistan’ın “yanlış yöne gittiğini” belirtirken, ülkenin “doğru yöne gittiğini” düşünenlerin oranı yüzde 29’da kaldı.
Katılımcıların Yüzde 49'u Durumunun Kötüleştiğini Söyledi
Araştırma kapsamında katılımcılardan kişisel durumlarını bir önceki yılla karşılaştırmaları da istendi. Katılımcıların yüzde 49’u durumunun geçen yıla göre daha kötü olduğunu ifade etti.
Kişisel durumunun bir önceki yılla aynı olduğunu söyleyenlerin oranı yüzde 38 olarak ölçülürken, durumunun daha iyi olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 13 oldu.
Ankette Yunanistan’ın en önemli sorunlarına ilişkin de katılımcıların görüşleri alındı. Ülkenin en önemli beş sorunu sorulduğunda hayat pahalılığı ilk sırada yer aldı.
Katılımcıların yüzde 52’si hayat pahalılığını ülkenin önemli sorunları arasında gösterdi. Ekonomiyi belirtenlerin oranı yüzde 34 olurken, yüzde 16 kurumsal sorunları, yüzde 13 dış politikayı ve yüzde 10 yolsuzlukları önemli sorunlar arasında sıraladı.
Ekonomi Alanındaki Çalışmalara Yüzde 76 Olumsuz Yanıt
Ankete katılanlardan Yunanistan hükümetinin çeşitli alanlardaki çalışmalarını olumlu veya olumsuz değerlendirmeleri de istendi.
Ekonomi alanındaki çalışmalar konusunda katılımcıların yüzde 76’sı “muhtemelen hayır” yanıtını verdi. Aynı yanıtı verenlerin oranı kurumların işleyişi konusunda yüzde 72 olarak kaydedildi.
Devlet ile vatandaş arasındaki ilişkileri ilgilendiren günlük meselelerde “muhtemelen hayır” diyenlerin oranı yüzde 65 olurken, jeopolitik konular ve uluslararası ilişkiler alanında bu oran yüzde 49 olarak ölçüldü.
Jeopolitik konular ve uluslararası ilişkilerde hükümetin çalışmalarına “muhtemelen olumlu” yanıtını verenlerin oranı yüzde 36 olarak açıklandı. Katılımcıların yüzde 13’ü ise bu konuda “her ikisi de değil” yanıtını verdi.
Hükümete Yüzde 66 Olumsuz Değerlendirme
Araştırmada katılımcılara hükümetin genel performansına ilişkin görüşleri de soruldu. “Hükümetin çalışmaları hakkındaki genel görüşünüz nedir?” sorusuna katılımcıların yüzde 66’sı “olumsuz” yanıtını verdi.
Hükümetin çalışmalarına ilişkin görüşünün “olumlu” olduğunu belirtenlerin oranı ise yüzde 29 olarak kaydedildi.
Ankette Başbakan Kiryakos Miçotakis’in görevini yerine getirme biçimine yönelik değerlendirmelere de yer verildi.
Katılımcılara, “Başbakan Kiryakos Miçotakis’in şu ana kadar görevlerini yerine getirme yöntemleri için düşünceniz nedir? Olumlu mu olumsuz mu?” sorusu yöneltildi.
Bu soruya katılımcıların yüzde 65’i “olumsuz” yanıtını verirken, Miçotakis’in görevini yerine getirme yöntemlerini olumlu değerlendirenlerin oranı yüzde 31 olarak ölçüldü.
