Allah Resulü sav , Bahreyn halkıyla bir barış anlaşması imzalamıştı. Toplanan cizye vergisini getirmesi için de Ebu Ubeyde İbn. Cerrahı  Bahreyne göndermişt. 

Günlerce süren yolculuktan sonra nihayet  Ebu Ubeyde cizye malları ile birlikte bir sabah, Medine'ye ulaştı.  Ebu Ubeyde'nin  Bahreyn'den yüklü miktarda bir mal ile döndüğü haberi kısa sürede yayılıverdi.  Sahabe hemen onun yanında toplanarak neler getirdiğini sormaya başladılar.

Resulü Ekrem sav  ashabını bu halde görünce gülümsedi ve ''Öyle sanıyorum ki,  Ebu Ubeyde'nin pek çok şey getirdiğini  duydunuz'' buyurdu. Sonrada onlara şu uyarıyı yaptı: 

''Sevinin ve sizi sevindirecek  nimetleri bekleyin Vallahi bundan sonra sizin üzerinize fakirlikten korkmam."

Ancak Ben sizden önceki ümmetlerin önüne dünya nimetlerinin yayıldığı gibi sizin önünüze de yayılmasından korkarım. Onların o dünya nimetleri için yanıp tutuştukları gibi sizin de yanıp tutuşmanız'dan  korkarım.  Bunun onları helak ettiği gibi sizleri de helak etmesinden korkarım.'' (Buhari)

***

İSLAMIN KADINA KAZANDIRDIĞI YER

İslam'ın kadınlarla ilgili temel sorunları çözdüğü, cahili kabulleri yıktığı, insanlığın yarısını teşkil eden kadınları yeniden asli statüsüne kavuşturduğu  bilinen bir gerçektir.

Hz. Peygamberin sav kadına kadına bakışı da ilahi mesajla paralellik arz etmiş,  '' Kadınlarla iyi geçinin'' Nisa suresi 4/19 mealindeki ayet adeta onun aile hayatına ışık tutmuştur.

Dahası kadının insan olduğu, başta yaşama hakkı olmak üzere bir çok temel hakkının bulunduğu  bizzat Resulullah sav tarafından ifade edilmiş, güvence altına alınmıştır.

Hz. Peygamber, kadınlara nazik davranılmasını emretmiş, onların kesinlikle dövülmemesini, zorla evlendirilmesini söylemiştir.

Dolayısıyla Hz. Peygamber devrinde devrinde,  kadınlar; ilimle meşgul olmanın yanında zabıta görevi, ticaret yapma, savaşlarda gazilerin yaralarını sarma gibi sosyal ve sıhhi hizmetlerde görev almışlardır. Bu tablo İslamın ilk döneminde kadının yerinin ne kadar güçlü ve günümüz bazı müslüman toplumlarına da örnek olduğunu göstermesi bakımından önemlidir...

Hadis: Akrabalık,  Allah'ın rahmetinin eserlerindendir. Allah Teala buyurur ki, Kim bu bağı sürdürürse ona merhamet ederim. Kim de onu koparırsa bende ondan ihsan ve rahmetimi keserim.(Buhari)

İnsanların bir kısmına  başka, diğer bir kısmına başka davranan iki yüzlü kimse, insanların en kötülerindendi. (Müslim)