Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, sosyal medyada Instagram üzerinden yapılan bir canlı yayına katıldı ve öğrencilerin sorularını yanıtlatı.

Selçuk'un sorulara verdiği yanıtlar şöyle:

- Bu yıl Liselere Geçiş Sistemi (LGS) merkezi sınavına girecek öğrenci sayısı arttı. Sınavla öğrenci alan okulların kontenjanları da yükseltildii. 1 milyon 670 bin civarında öğrenci, 2020 yılı LGS için otomatik olarak kaydedilmiş oldu.

- Sorular çok zorlaşacak ya da sorular çok kolaylaşacak gibi bir durumdan söz etmek mümkün değil. Bir sorunun zorluğunu, güçlüğünü, güçlük derecesini istatistiksel hesaplarla hayata geçiriyoruz. Birinci dönemin konularından olacak, konular belli, kazanımlar, ders kitapları belli. Bu kazanımların, konuların dışında soru sorulabilir mi? Kesinlikle sorulamaz. Dolayısıyla nereden soru geleceği de belli, hangi konulardan, kazanımlardan olacağı da belli. 

- ‘Bu sene sorular daha zor olacak.’ Böyle bir şey kesinlikle yok. Herhangi bir zorlaştırma veya basitleştirme kesinlikle söz konusu olmayacak. Lütfen içiniz rahat olsun. Daha önceki yıllardaki arkadaşlarınız neyle karşılaştılarsa siz de benzer bir durumla karşılaşacaksınız.

- LGS'nin ertelenip ertelenmeyeceği tamamıyla sağlık durumumuzun gidişatına bağlı.

- Yaz tatilinde okul olacak mı? Biz telafi veya hızlandırılmış eğitimlerle öğrencilere kazanımların yeterli şekilde verilemeyeceğini biliyoruz. Bu nedenle uzaktan eğitim yapıyoruz.  Yaz tatilinde eğitim öğretim yapılmasını biz en son ihtimal olarak görüyoruz. Sadece tedbir amaçlı planlamalarımızı yapıyoruz. Yoksa bizim yaz aylarında ders yapmak ya da okulları tümüyle açmak gibi bir derdimiz yok. Biz çocuklarımızın yazın dinlenmesini de önemsiyoruz. O yüzden de bu tatil konusundaki endişelere hiç gerek yok diye düşünüyorum.

- Telafi eğitimler okullarda görmediğimiz müfredatı kapsayacak. Yoksa özel bir müfredat hazırlamak ya da müfredatı değiştirmek gibi bir derdimiz yok. Bu tamamen, önümüzdeki günlerde virüs seyrine bağlı olarak değişecek.

- Koşullar her gün değişiyor. Bu nedenle okulların ne zaman açılacağına ilişkin kesin bir şey söyleyemiyoruz. Telafi eğitimi şu andaki durumun devam etmesi ya da etmemesine bağlı olarak değişir. Diyelim ki 30 Nisan’dan sonra okullar açıldı, o zaman telafi eğitimin süresi ve içeriği değişir. Mesela, diyelim ki açılmadı, ona göre değişir. 


 

Editör: Haber Merkezi