İstanbul
Açık
21°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
47,3614 %0.06
54,0163 %0.28
6.230,70 % 1,02
65.199,25 %1.256
Ortadoğu Gazetesi EĞİTİM MEB'den güvenlik ve takip hamlesi! İlkokullarda kartlı geçiş ve turnike dönemi başlıyor

MEB'den güvenlik ve takip hamlesi! İlkokullarda kartlı geçiş ve turnike dönemi başlıyor

Milli Eğitim Bakanlığı, 2026-2027 eğitim öğretim yılıyla birlikte okullarda kartlı geçiş ve turnike sistemini hayata geçirmeye hazırlanıyor. Yapay zekâ destekli erken uyarı sistemiyle riskli durumlar analiz edilerek rehber öğretmenlere anlık bildirim gönderilecek.

WHATSAPP
KANALI
Ortadoğu Gazetesi Gündem artık cebinizde! Günün en önemli gelişmeleri anında telefonunuza gelsin. Ücretsiz katılın, hiçbir haberi kaçırmayın. Kanala Katıl

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 2026-2027 eğitim öğretim yılıyla birlikte okul güvenliği uygulamalarında kapsamlı bir değişikliğe hazırlanıyor. Eylül ayında başlayacak yeni dönemde Türkiye genelindeki okullarda hem fiziksel güvenliği hem de dijital takip sistemlerini kapsayan yeni uygulamalar devreye alınacak.

Kartlı geçiş ve turnike sistemi zorunlu hale geliyor

Yeni uygulama kapsamında okul giriş ve çıkışlarının daha güvenli hale getirilmesi amacıyla eğitim kurumlarının girişlerine turnike sistemleri kurulacak. Öğrenciler ile okul personeli, okullara kimlik kartı veya özel geçiş kartlarıyla giriş yapacak.

Bakanlık tarafından yürütülen altyapı ve teknik kurulum çalışmalarının yeni eğitim öğretim yılı başlamadan önce tamamlanması hedefleniyor.

Yapay zekâ destekli erken uyarı sistemi kullanılacak

Yeni güvenlik modelinin en dikkat çeken unsurlarından biri de yapay zekâ tabanlı erken uyarı sistemi olacak. MEB tarafından geliştirilen altyapı sayesinde öğrencilerde gözlemlenen olağan dışı durumlar sistem tarafından analiz edilecek.

Riskli veya dikkat gerektiren bir durum tespit edilmesi halinde okulun rehber öğretmenlerine otomatik bildirim gönderilecek. Rehber öğretmenler ise ilgili öğrencilerle birebir görüşmeler yaparak süreci erken aşamada takip edebilecek.

Öğrenci mahremiyeti korunacak

Bakanlık, yapay zekâ sisteminin kullanımında öğrenci mahremiyetinin öncelikli ilke olacağını vurguladı. Yapılan açıklamaya göre analiz ve bildirim süreçlerinde öğrencilerin kişisel verileri anonim olarak işlenecek.

Rehberlik servisinin çözüm üretemediği veya yüksek risk taşıdığı değerlendirilen istisnai durumlarda ise süreç okul yönetimine ya da ilgili güvenlik birimlerine aktarılabilecek.

Uygulama yeni eğitim yılında başlayacak

Milli Eğitim Bakanlığı'nın hayata geçireceği yeni güvenlik modeliyle okul giriş-çıkışlarının daha kontrollü hale getirilmesi, öğrencilerin güvenliğinin artırılması ve olası risklerin teknoloji desteğiyle erken aşamada tespit edilmesi amaçlanıyor.