Resulullah efendimiz sav in yolunda sarf olunan malın, dünya ve ahirette ki, mükafatı pek büyük olur.

Nitekim Bağdat ta az bir sermaye ile ticaretle meşgul olan bir zat, bir gün sabah  namazını cemaatla eda etmek üzere mescide gelmişti. 

Namazdan sonra resulullah sav efendimizin pak neslinden muhterem bir kimse  yanına gelerek, Benim bir kızcağızım var,  onu evlendirmek istiyorum. Ceyizini yapmak hususunda bana yardımcı olabilirmisiniz?  dedi. O zat sermayesi olan beşyüz dirhemin tamamını ona verdi.

O gece rüyasında Peygamber efendimiz sav mi gördü.  Efendimiz sav ona  buyurdu ki, '' Ey ümmetim! Gönderdiğin hediye bana ulaştı. Belh şehrine git, orada Abdullah İbn. Tahir vardır, ona Muhammed  aleyhisselam sana selam etti. Sana sevdiğim bir kimseyi gönderdim. Ona beşyüz altın ver buyurdu deyiver.

Sabahleyin rüyasını zevcesine anlatıp Beach'e gitmek  üzere hazırlanmaya başladı.

Hanımı,  ''Sen gelinceye kadar bizim nafakamızı kim karşılayacak?'' deyince o zat, komşusu olan bir ekmekçiye gitti. Rüyasını  ve nereye gideceğini söyleyerek;  ''Ben bir yere gideceğim

Gelinceye kadar bizim evin ihtiyaçlarını karşılasan da dönünce ücretini ödesem olur mu? dedi.

Ekmekçi; ''Sana, Belge gitmeni  emreden zat, bana da sen gelinceye kadar ailenin ihtiyaçlarını karşılama mı  emir buyurdu'' dedi.

Adam sevinip yola çıktı. Belge yaklaşınca  Abdullah İbn. Tahir Hazretleri kendisin karşılayıp: '' Merhaba ey  Resulullahın gönderdiği misafir . Seni bana gönderen zat, sana ihsan ve ikramda bulunmak emir buyurdu.''  deyip evine götürdü.

Üç gün ona ikramda bulundu.  Sonra beşyüz adet de altın vererek adamlarıyla evine kadar gönderdi.

Hadis: Resulullah sav efendimiz şöyle buyurdu: Sizin malınız Allahu Teala için harcadığınızdır,varislerinizin malı da geriye bıraktıklarını asır. (Mesned)

Resulullah sav efendimiz şöyle buyurdular: Şu kimseler ilk girenlerle birlikte cennete giremezler; Cimri kimseler, insanların insanların arasını bozanlar , insanlara hıyanet edenler, emri altındakilere çalışanlarına kötü davrananlar. (Mesnedi İmamı Ahmed)

Peygamber efendimiz şöyle buyurmuşlardır: İki nimet var ki, insanların ekserisi o nimetlerde aldanmıştır. Sıhhat ve boş vakit''. (Sahihi Buhari)