09 Aralık 2025
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
İstanbul
Parçalı bulutlu
9°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Ortadoğu Gazetesi EKONOMİ Aksoy Araştırma'dan 'kiracı' anketi: İşte zorlanmadan ödeyebilenlerin oranı

Aksoy Araştırma'dan 'kiracı' anketi: İşte zorlanmadan ödeyebilenlerin oranı

Aksoy Araştırma'nın kiracılar arasında yaptığı ankette, Türkiye genelinde kirasını ödemekte zorlananların oranı yüzde 67.9 olarak ölçüldü.

Sosyal Demokrasi Vakfı Başkanı (SODEV) ve AKSOY Araştırma Şirketi'nin kurucusu Ertan Aksoy, Türkiye'deki barınma krizi ve fahiş kira artışları konusunda son yaptıkları anketin sonuçlarını açıkladı. Aksoy, Cumhuriyet gazetesi için kaleme aldığı değerlendirmeye göre, iktidarın kira zammına getirdiği yüzde 25'lik üst sınıra uyulduğunu ifade edenlerin oranı sadece yüzde 10, 8. Kirasını öderken zorlanmadığını ifade edenlerin oranı ise yalnızca yüzde 7, 1.

Ankette, kirasını öderken çok zorlandığını söyleyenlerin oranı yüzde 47.5 olarak ölçüldü. Zorlandığını söyleyenler de yüzde 20.4 çıktı. Kirada oturanların yalnızca yüzde 7, 1’i kirasını öderken zorlanmadığını ifade etti. Bu oran AKP seçmeninde yüzde 14, 7, MHP seçmeninde ise yüzde 8, 7 olarak ölçüldü.

YÜZDE 25 SINIRINA NE KADAR UYULUYOR?

Aksoy, kira artışlarının 1 Temmuz 2023 tarihine kadar yasal olarak yüzde 25 ile sınırlandırılması konusunda da şu ifadeleri kullandı: "

Peki bu durum ne sonuç yarattı derseniz, en temel sonucu şu ki , ev sahiplerinin önemli bir bölümü düzenleme öncesi kiracıları ile pazarlık ederken, şimdi doğrudan tahliye etmesini talep ediyor. Gelin konuya bir de kiracıların gözünden bakalım; “Hükümet tarafından yapılan son düzenlemede TÜFE’den bağımsız olarak konut kirasında artış oranı 1 Temmuz 2023 tarihine kadar %25 ile sınırlandırılmıştır. Sizi ve yakın çevrenizi düşündüğünüzde ev sahipleri bu düzenlemeye ne derece uymaktadır?” diye sorduk. Yanıtları aşağıdaki gibi: Yasal düzenlemeye uyulduğunu ifade edenlerin oranı sadece yüzde 10, 8.

Kiracıların önemli bir bölümü tasarruf yapamayacak kadar düşük gelirlilerden, hayata yeni başlayan gençlerden oluşur. Verilen yanıtlardan da anlaşıldığı üzere kiracıların barınma hakkı, piyasanın zorba koşullarına veya ev sahiplerinin vicdanına bırakılmış durumda.

Ülkenin nitelikli mesleklere mensup yurttaşları da dahil herkes en temel haklarından, barınma hakkından mahrum kalmakla yüz yüze. Ülkenin hangi karışına baksa betonu ve kent rantını gören iktidarın, ülkeyi, ülkenin insanını getirdiği yer burası. Kuruluş amacından kopmuş TOKİ, lüks konut projelerine ortak olup Körfez ülkelerinin vatandaşlarına satılacak lüks konutlar üretirken, ülkenin yurttaşları ya fahiş kiralar ödüyor yada ev sahiplerinin çık tehditlerine maruz kalıyor."

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *