İstanbul
Parçalı bulutlu
14°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ortadoğu Gazetesi EKONOMİ Arçelik neden temettü dağıtmıyor? İşte kararın gerekçesi

Arçelik neden temettü dağıtmıyor? İşte kararın gerekçesi

Türkiye'nin en büyük beyaz eşya üreticisi Arçelik A.Ş., 2025 mali yılı için temettü dağıtmama kararı aldı. 16 Mart 2026 tarihinde gerçekleştirilen Genel Kurul toplantısında, Yönetim Kurulu'nun 18 Şubat 2026 tarihli kararı onaylandı. Buna göre şirket, hissedarlarına nakit ya da bedelsiz herhangi bir temettü ödemesi yapmayacak.

Kararın arkasında Arçelik'in 2025 yılında hem Vergi Usul Kanunu (VUK) hem de Türkiye Finansal Raporlama Standartları (TFRS) kapsamında zarar kaydetmesi yatıyor. Şirketin bilançosu, yatırımcılar açısından hayal kırıklığı yaratan rakamlar barındırıyor.

Arçelik neden temettü dağıtmıyor?

Arçelik'in temettü dağıtmamasının temel nedeni, şirketin 2025 yılını ciddi bir zararla kapatması. VUK kayıtlarına göre Arçelik, cari dönemde 11,65 milyar TL zarar açıkladı. Bu tutar geçmiş yıl zararlarına aktarılacak. TFRS bazında ise ana ortaklığa düşen net zarar 8,35 milyar TL olarak belirlendi ve bu rakam da birikmiş zararlar hesabına devredilecek.

Temettü dağıtılabilmesi için ne gerekiyor?

Türk Ticaret Kanunu'na göre bir şirketin temettü dağıtabilmesi için ilgili yılda kâr elde etmesi ve geçmiş yıl zararlarını kapatmış olması gerekiyor. Arçelik ise 2025 yılında hem VUK hem de TFRS bazında zarar bildirdiği için yasal olarak kâr payı dağıtma imkânı bulunmuyor. Şirketin iki ayrı muhasebe standardında da zarar kaydetmesi, temettü beklentisi taşıyan yatırımcılar için olumsuz bir tablo ortaya koyuyor.

Yatırımcılar için ne anlama geliyor?

Arçelik hissedarları bu yıl temettü geliri elde edemeyecek. Şirketin 11 milyar TL'yi aşan VUK zararı, önümüzdeki dönemlerde de temettü dağıtımını zorlaştırabilecek bir birikmiş zarar yükü anlamına geliyor. Yatırımcıların şirketin toparlanma sürecini ve gelecek dönem finansal tablolarını yakından takip etmesi önem taşıyor. Arçelik hissesi Borsa İstanbul'da son işlem gününde yüzde 1,07 değer kazanmıştı; ancak temettü beklentisiyle pozisyon alan yatırımcılar açısından bu karar hayal kırıklığı yaratabilir.

Beyaz eşya devinin küresel operasyonlarındaki maliyet baskıları, döviz kuru etkileri ve değişen tüketici talebi gibi faktörler, şirketin 2025 yılında zarara sürüklenmesinde belirleyici roller oynamış olabilir. Şirketin Genel Kurul kararıyla birlikte zararın birikmiş zarar hesabına aktarılması, gelecek yıllarda kâra geçilse bile temettü öncesinde bu zararların kapatılması gerekeceği anlamına geliyor.