İstanbul
Açık
25°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
47,3653 %0.05
53,9599 %0.17
6.223,64 % 0,90
65.152,94 %0.856
Ortadoğu Gazetesi EKONOMİ Asgari ücret uyarısı: "Çalışma hayatında büyük sorunlar doğurur"

Asgari ücret uyarısı: "Çalışma hayatında büyük sorunlar doğurur"

SGK uzmanı İsa Karakaş, bölgesel ve sektörel asgari ücret önerisini eleştirerek uygulamanın sosyal güvenlik sistemi, iş gücü piyasası ve şehirler arası dengeler üzerinde ciddi sorunlara yol açabileceğini savundu. Karakaş, sistemin çalışma barışını olumsuz etkileyeceğini öne sürdü.

WHATSAPP
KANALI
Ortadoğu Gazetesi Gündem artık cebinizde! Günün en önemli gelişmeleri anında telefonunuza gelsin. Ücretsiz katılın, hiçbir haberi kaçırmayın. Kanala Katıl

Bölgesel ve sektörel asgari ücret önerisi kamuoyunda tartışılmaya devam ederken, SGK uzmanı ve Türkiye Gazetesi yazarı İsa Karakaş uygulamaya yönelik dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu. Karakaş, söz konusu modelin hem sosyal güvenlik sistemi hem de çalışma hayatı açısından önemli riskler barındırdığını savundu.

"SGK'nın teknik altyapısı zorlanabilir"

Karakaş, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun tek merkezden yönetilen bir yapıya sahip olduğunu belirterek, illere göre farklı prim tabanlarının uygulanmasının teknik açıdan ciddi sorunlara neden olabileceğini ifade etti.

Birden fazla şehirde faaliyet gösteren işletmeler açısından prim hesaplamalarının karmaşık hale gelebileceğini dile getiren Karakaş, bu durumun işverenler için ek yük oluşturacağını öne sürdü.

"Eşitlik ilkesi tartışma konusu olabilir"

Karakaş, farklı şehirlerde uygulanacak ücret sisteminin idari yaptırımlar ve cezalar açısından farklı sonuçlar doğurabileceğini savundu. Bunun da hukuki açıdan eşitlik ilkesine ilişkin tartışmaları beraberinde getirebileceğini söyledi.

"İç göçü hızlandırabilir"

Bölgesel ücret farklılıklarının iş gücü hareketliliğini artırabileceğini belirten Karakaş, çalışanların daha yüksek ücret sunulan büyükşehirlere yönelmesinin yeni göç dalgalarına yol açabileceğini ifade etti.

Karakaş, bu durumun büyükşehirlerde nüfus baskısını ve kira maliyetlerini artırabileceğini, bazı bölgelerde ise nitelikli iş gücü eksikliğinin yaşanabileceğini ileri sürdü.

İş dünyasında karmaşa yaşanabileceğini savundu

Karakaş, bölgesel asgari ücret uygulamasının taşeron sistemi, kayıt dışı istihdam ve işletmelerin muhasebe ile insan kaynakları süreçleri üzerinde de olumsuz etkiler oluşturabileceğini iddia etti. Yanlış bildirimlerin artmasının denetim süreçlerini de yoğunlaştırabileceğini belirten Karakaş, çalışma barışının korunması açısından mevcut sistemin önemine dikkat çekti.