05 Aralık 2025
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
İstanbul
Açık
12°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Ortadoğu Gazetesi EKONOMİ Bakan açıkladı: Elektrik ve doğalgazda "çoktan çok, azdan az" dönemi!

Bakan açıkladı: Elektrik ve doğalgazda "çoktan çok, azdan az" dönemi!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, yüksek tüketim sağlayan aboneleri için elektrikte ve doğalgazda desteklemelerin kaldırılmasına yönelik çalışma yürüttüklerini ve bu abonelerin yeni yılda gerçek fiyattan elektrik alacaklarını belirtti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, katıldığı bir canlı yayında elektrik fiyatlarına yönelik yeni tarifeleri açıkladı.Şimdiye kadar dar gelirli gruba ve abonelerin büyük kısmına uygulanan desteğin devam edeceğini vurgulayan Bakan Bayraktar, yüksek tüketim için değişikliğe gidileceğini söyleyerek tükettiğin kadar öde uygulamasının ayrıntılarını anlattı.

Bakan Bayraktar açıklamalarında şu ifadeleri kullandı; 

"En ucuz kaliteli elektrik sağlamak bizim hedefimiz. 2020'den sonra tüm dünyada çok büyük krizleri çok kısa sürede yaşadı. İklim krizi var, Ukrayna- Rusya savaşı var, tedarik zincirinde kırılmalar oldu. Emtia fiyatlarında yaşanan değişimleri gördük ve çok büyük krizler gördük. Bu dönemde vatandaşımıza bu krizleri nasıl yansıtmayız ya da en az nasıl yansıtırız çabası içinde olduk.

Biz elektrik sisteminde bahsettiğimiz destek anlamında baktığımızda hiçbir değişiklik olmazsa 500 milyar liralık elektrik yükünü alıyoruz. 40 milyon abonemiz var. 10 milyonu Aile Bakanlığı'nın üzerinden yürüttüğümüz destek programı var. İlk grupta dar gelirli vatandaşlarımızı hedeflediğimiz bir destek programımız var. 4.1 milyon haneyi ilgilendiriyor. Toplam abonemizin yüzde onu civarında. Evde 3 kişi yaşıyorsunuz. 100 kilovatsaat kadar faturaya kadar olan kısmını biz ödüyoruz. Bunun üzerini vatandaşımız ödüyor.

İkinci grupta ise abonelerimizin tamamına uyguladığımız destek söz konusu. Burada da 240 kilovatsaat kadar olan bedeller normal fiyattan ve bunu geçen miktar ikiyle çarpılıyor. Aylık 200 kilovatsaat yani günlük 7 kilovatsaat ise 400-450 TL civarında bir fatura ödüyorsunuz.

2025 yılı için yapmayı hedeflediğimiz bir çalışma var. Tüketimi Türkiye ortalama tüketiminin iki katı olan grup var. Biz onlara diyoruz ki "Sizin bu desteklenen grubun içinde yer almanıza gerek yok, elektrik fiyatının maliyeti neyse onu belirtin." Bu konuyla alakalı çalışmamızı teknik düzeyde yaptık. Doğalgazda da böyle bir uygulamamız var. Gerçekten desteğe ihtiyacı olmayana yönelik fiyat artışı olacak.

Düzenlemenin özü, maliyete göre hesaplama. 38.8 milyon abone için bu konuyla alakalı bir fiyat artışı olmayacak. Bazı iddialar var "500 lira fatura ödeyenler 1000 lira ödeyecek" diye. Böyle bir şey söz konusu değil. Tükettiğinizin iki katından daha fazlasını tüketmezseniz hiçbir sorun yok. Yeni dönemde fiyat artışı tüketimi çok yüksek olan yüzde 3'lük bir kesimi ilgilendiriyor. Ciddi bir adaletsizlik var."

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *