11 Haziran 2025
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
İstanbul
Parçalı az bulutlu
24°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Ortadoğu Gazetesi EKONOMİ Düğün sezonu öncesi vatandaşlara "sahte altın" uyarısı

Düğün sezonu öncesi vatandaşlara "sahte altın" uyarısı

Türkiye'de düğünlerin artması ve 'düğün sezonu' olarak adlandırılan bu dönem, özellikle kuyumculuk sektöründe dolandırıcılığın zirve yapmasıyla da biliniyor. Sahte altına dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan sektör uzmanları, "Ucuz altın diye bir şey yoktur" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye’de havaların ısınması ve yaz tatilinin yaklaşmasıyla düğün sezonu hareketlenirken, kuyumculuk sektörü sahte altın tehlikesine karşı uyarıyor. Ankara Kuyumcular ve Saatçiler Odası Başkanı Timuçin Sönmez, vatandaşları bilinçli alışveriş yapmaları konusunda uyardı: "Ucuz altın diye bir şey yoktur."

Takıya Talep Arttı, Riskler de Öyle

Evlilik hazırlıklarının hızlandığı bu dönemde özellikle tektaş, alyans ve çeyrek altın gibi takılara olan talep artmış durumda. Kuyumcu vitrinleri yeni modellerle donatılırken, sahte ve düşük ayarlı altın vakalarında da artış yaşanıyor.

Sönmez, özellikle internetten yapılan altın alışverişlerine dikkat çekerek, "Son dönemde e-ticaret platformlarında sahte ürün sayısı artıyor. Mutlaka yetkili ve tanınmış kuyumculardan alışveriş yapılmalı" dedi.

2025, “Sahte Altınla Mücadele Yılı”

Kuyumcular Odası, Darphane ve Hazine Bakanlığı ile birlikte 2025 yılını “sahte altınla mücadele yılı” ilan etti. Bu kapsamda tüm Darphane ürünlerinde karekod ve filigran gibi elektronik izleme sistemleri devreye alınacak. Ayrıca barkod sisteminin yaygınlaştırılması hedefleniyor.

"Her ürün satıcısı, kendi ilindeki odalardan temin edeceği barkodu ürüne eklemek zorunda olacak. Böylece ürünün kaynağı kolayca tespit edilebilecek" diyen Sönmez, sahteciliğin önüne geçmek için Ticaret Bakanlığı ile de yeni düzenlemeler üzerinde çalışıldığını belirtti.

“Kıyafete Göre Takı Seçiliyor”

Sönmez, gelinlerin kıyafetlerine uygun takıları seçtiğini belirterek, "Ekonomik koşullara rağmen tüketiciler aradığı modeli bulmaya çalışıyor. Ancak ucuz altın aramak yerine güvenli alışveriş tercih edilmeli" uyarısında bulundu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *